Områden: Inkomstskatt (Kapital)

Löpnr: RSV S 1995:7

Vid styrelsemöte i AB Volvo den 19 oktober 1993 beslutades att lämna ett offentligt erbjudande till aktieägarna i BCP Branded Consumer Products AB (BCP) att överlåta sina aktier i BCP till Volvo.

Villkor

Överlåtelse skulle kunna ske enligt ettdera av följande alternativ. Alternativen skulle även kunna kombineras.

Alternativ 1

För varje fullt sextal aktier i BCP skulle erhållas en nyemitterad aktie i Volvo. För aktier av serie A i BCP skulle erhållas - enligt aktieägarens eget val - aktier av serie A eller B i Volvo. För aktier av serie B i BCP skulle erhållas aktier av serie B i Volvo.

Alternativ 2

För varje aktie i BCP skulle erhållas 0,35 aktier i Pharmacia av motsvarande serie (20 aktier i BCP skulle således motsvara 7 aktier i Pharmacia). Endast helt antal aktier i Pharmacia skulle kunna förvärvas. För överskjutande aktier i BCP skulle erhållas en kontant ersättning motsvarande fraktionen multiplicerad med 134 kr.

Alternativ 3

För varje aktie i BCP skulle erhållas 47 kr kontant.

Courtage skulle inte erläggas.

Stämpelskatt för de nyemitterade aktierna i Volvo skulle betalas av Volvo.

Den som önskade acceptera erbjudandet, skulle under tiden 16 maj - 23 juni 1994, såsom det slutligen bestämts, lämna in anmälan enligt fastställt formulär. Denna anmälan skulle vara bindande och kunde inte återkallas.

Volvos erbjudande skulle fullföljas oavsett vilket antal aktier i BCP som skulle komma att lämnas in.

Allmänt

Generellt sett gäller att den egendom som lämnats i byte anses avyttrad till ett pris som motsvarar värdet av den erhållna egendomen på avyttringsdagen.

Enligt 27 § 4 mom. lagen (1947:576) om statlig inkomstskatt (SIL) skall emellertid skattepliktig intäkt inte anses uppkomma vid byte av aktier i vissa fall. I sådana fall övergår anskaffningsvärdet för aktierna i BCP till de erhållna aktierna i Volvo.

Riksskatteverket meddelar med stöd av 2 kap. 2 § förordningen (1990:1293) med instruktion för skatteförvaltningen följande rekommendationer.

Rekommendationer:

1. Avyttringspris för en aktie i BCP

Skall reavinstberäkning ske, bör avyttringspriset, med hänsyn till de i erbjudandet uppställda villkoren, beräknas med utgångspunkt i de noterade kurserna vid den tidpunkt, då erbjudandet accepterades. Kan tidpunkten för avyttringen inte visas, bör avyttringspriset beräknas med utgångspunkt i medianvärdet av de noterade betalkurser, som förelåg under den tid erbjudandet skulle accepteras.

Alternativ 1

Varje aktie i BCP bör anses avyttrad för 122,41 kr när Volvo-aktie av serie A erhållits och 122,33 kr när Volvo-aktie av serie B erhållits.

Alternativ 2

Varje aktie i BCP bör anses avyttrad för 43,40 kr.

2. Anskaffningsvärde för en aktie i Volvo respektive Pharmacia

Den erhållna egendomen bör anses förvärvad till ett pris som motsvarar samma egendoms värde vid förvärvstidpunkten.

Om inte annat kan visas, bör priset beräknas på det sätt som redovisas under punkt 1 ovan. Anskaffningsvärdet för varje aktie i Volvo av serie A kan således beräknas till 734,50 kr och för aktie av serie B till 734 kr.

Anskaffningsvärdet för varje aktie i Pharmacia kan - oavsett aktieslag - beräknas till 124 kr.

Dessa rekommendationer m.m. tillämpas fr.o.m. 1995 års taxering.