Löpnr: RSV S 1995:9

Riksskatteverket meddelar med stöd av 2 kap. 2 § förordningen (1990:1293) med instruktion för skatteförvaltningen följande rekommendationer m. m.

1. Erbjudande till innehavarna av aktier i Midway Holding AB att förvärva aktier i Nordifagruppen AB.

Vid ordinarie bolagsstämma i Midway Holding AB (Midway) den 11 maj 1994 beslutades, förutom att till bolagets aktieägare dela ut aktier i Nordifagruppen AB (Nordifa), erbjuda bolagets aktieägare att köpa aktier i Nordifa.

Villkor

Tio aktier i Midway, oavsett aktieslag, skulle ge rätt att förvärva en aktie av serie B i Nordifa för 25 kr. Courtage skulle inte erläggas.

För varje aktie i Midway skulle utfärdas en inköpsrätt. Avstämningsdag för tilldelning av inköpsrätt på grund av aktieinnehav skulle vara den 1 juni 1994.

Den som önskade acceptera erbjudandet skulle under tiden 6 juni - 23 juni 1994 lämna in anmälan härom till något av Sparbankens kontor.

Enligt 3 § 1 mom. lagen (1947:576) om statlig inkomstskatt (SIL) gäller fr.o.m. den 1 januari 1994 att utdelningar på svenska aktier som huvudregel är undantagna från inkomstskatt. Det finns vissa undantag från skattebefrielsen. Bl.a. stadgas i lag (1994:774) om beskattning av vinstutdelning vid 1995 års taxering att utdelning utöver ett visst takbelopp inte är skattefri. Det har uppgetts att sådan överutdelning inte förekommit.

Vid sådant förhållande skall beskattning inte ske av en såsom utdelning erhållen inköpsrätt, oavsett om den utnyttjas eller avyttras.

Rekommendationer:

Anskaffningsvärde för en aktie i Nordifa

Har inköpsrätten utnyttjats för förvärv av aktie i Nordifa, bör anskaffningsvärdet för denna aktie beräknas med ledning av inköpsrättens värde vid accepttidpunkten. Kan tidpunkten för förvärvet inte visas, bör anskaffningsvärdet beräknas med utgångspunkt i medianvärdet av inköpsrätternas noterade betalkurser under den tid erbjudandet om förvärv kunde accepteras. Under sådana omständigheter kan värdet av en inköpsrätt beräknas till 0,15 kr.

Inköpsrättens värde bör anses utgöra del av anskaffningsvärdet vid beräkning av realisationsvinst. Har aktie i Nordifa förvärvats genom att erbjudandet utnyttjats och kan anskaffningsvärdet inte visas, bör detta beräknas till 26,50 kr [25 + (10 x 0,15)].

Har aktie i Nordifa förvärvats genom köp av inköpsrätter, utgör denna kostnad del av aktiens anskaffningsvärde. Detta värde kan då beräknas till summan av den för inköpsrätterna erlagda köpeskillingen och 25 kr.

2. Erbjudande att byta Midway Holding AB:s 10 % förlagslån 1989/99 mot aktier i Midway Holding AB och aktier i Nordifagruppen AB

Villkor

Innehavarna av Midway Holdings 10 % förlagslån erbjöds att för nominellt 10 000 kr av lånet byta detta jämte under 1994 upplupen ränta mot 200 aktier av serie B i Midway samt 200 aktier av serie B i Nordifa.

Stämpelskatt för de nyemitterade aktierna i Midway skulle betalas av bolaget. Courtage skulle ej erläggas.

Den som önskade acceptera erbjudandet skulle under tiden 1 augusti - 19 augusti 1994 lämna in anmälan härom till Sparbanken Sverige AB.

Rekommendationer:

Avyttringspris för förlagslån och anskaffningsvärde för en aktie i Midway respektive Nordifa

Allmänt sett gäller att den egendom som lämnats i utbyte anses avyttrad till ett pris som motsvarar den erhållna egendomens värde vid tidpunkten för bytet. Det förlagslån i Midway som lämnats för utbyte, bör därför anses avyttrat den dag erbjudandet accepterades i enlighet med villkoren.

Kan tidpunkten för bytet inte visas, bör avyttringspriset beräknas med utgångspunkt i medianvärdet under anmälningstiden av lägsta noterade betalkurser på aktier i Midway och Nordifa. Dessa medianvärden var 23,50 kr respektive 26 kr. Det sammanlagda värdet för 200 aktier i ettvart i dessa bolag uppgick således till 9900 kr. Från detta värde skall emellertid avräknas den upplupna men ej förfallna ränta som belöpte på förlagslånet fram till avyttringstidpunkten. Denna ränta var 611 kr. Har erbjudandet om byte accepterats och kan avytttringspriset inte visas, bör varje post av lånet på nominellt 10 000 kr anses avyttrad för 9 289 kr (9 900-611).

Anskaffningsvärdet för en aktie i Midway bör under angivna förhållanden beräknas till 22,05 kr och anskaffningsvärdet för en aktie i Nordifa till 24,40 kr.

3. Erbjudande att byta aktier i Eksvärmaren AB mot aktier i Nordifagruppen AB

Allmänt

Det har upplysts att Eksvärmaren AB ärett fåmansföretag, men att i övrigt de generella villkoren i 27 § 4 mom. SIL om uppskov med beskattning är uppfyllda. Efter medgivande av skattemyndigheten kan dock bestämmelserna om uppskov med beskattningen i varje enskilt fall tillämpas även på aktier i ett fåmansföretag.

Har sådant medgivande lämnats, skall beskattning inte ske i anledning av bytet, utan aktualiseras först när de erhållna aktierna avyttras. Anskaffningsvärdet för de bortbytta aktierna övergår därvid till de erhållna aktierna.

Nedanstående rekommendationer avser de fall, då uppskov med beskattning inte är aktuellt.

Villkor

För varje tretal aktier i Eksvärmaren skulle erhållas en aktie i Nordifa av samma slag. Courtage skulle ej erläggas.

Den som önskade acceptera erbjudandet skulle under tiden 6 - 23 juni 1994 lämna in anmälningssedel till något av Sparbanken Sveriges kontor.

Hade aktieägare i Eksvärmaren aktier till ett antal, som inte var jämnt delbart med tre, skulle Nordifa betala 8 kr för envar överskjutande aktie.

Rekommendationer:

Avyttringspris för en aktie i Eksvärmaren och anskaffningsvärde för en aktie i Nordifa

Vad som sagts i första stycket i rekommendationerna under punkt 2 ovan, äger motsvarande tillämpning vid byte av aktier i Eksvärmaren mot aktier i Nordifa. Kan tidpunkten för bytet inte visas bör avyttringspriset, med hänsyn till att aktierna i Nordifa noterades först från den 1 augusti 1994, bestämmas med ledning av medianvärdet av de först noterade lägsta betalkurserna för aktien. Detta värde kan beräknas till 27,50 kr. Har erbjudandet om byte accepterats och kan avyttringspriset inte visas, bör varje aktie i Eksvärmaren anses avyttrad för 9,16 kr.

Varje aktie i Nordifa bör då anses anskaffad för 27,50 kr.

Dessa rekommendationer m.m. tillämpas fr.o.m. 1995 års taxering.