Områden: Inkomstskatt (Näringsverksamhet)
Dnr: 131 667761-06/5931
SRN 2007-02-12
En familj ägde aktierna ett företag. Familjen avsåg att överlåta dessa aktier till ett annat av dem ägt aktiebolag. Överlåtelsen innebar en sådan ägarförändring som medförde att underskottsavdrag begränsades enligt 40 kap. 10 § IL
Skatterättsnämndens förhandsbesked den 12 februari 2007
Familjen Z ägde ca 76 procent av aktiekapitalet och 89 procent av rösterna i N AB. Familjen avsåg att genom ett andelsbyte överlåta sitt innehav i N AB till ett annat avfamiljen Z helägt bolag (Nyab). N AB:s helägda dotterbolag X AB var ettunderskottsföretag.
Fråga var om överlåtelsen av N AB till Nyab innebar en sådan ägarförändring som gjorde att beloppsspärren och koncernbidragsspärren blev tillämplig.
”MOTIVERING
X AB är ett sådant underskottsföretag som avses i 40 kap. 4 § IL. Aktierna i bolaget ägs i sin helhet av N AB. Detta bolag ägs i sin tur av familjen Z (76 procent avaktiekapitalet och 89 procent av rösterna), IS KB (cirka 23 procent av aktiekapitalet)och fem privatpersoner.”
--------
”Familjen Z avser att lösa ut IS KB och övriga delägare ur N AB. Det skall ske genom ett antal transaktioner. Det led som aktualiseras i ärendet gäller en överlåtelse avfamiljen Z:s aktier i N AB till Nyab”
--------
”Fråga är om Nyabs förvärv av aktierna – som enligt lämnade förutsättningar skall ske genom ett aktiebyte – innebär en sådan ägarförändring som medför att rätten för X AB att dra av underskott begränsas enligt 40 kap. 10 § IL.
X AB hävdar att bestämmelsen inte skall tillämpas eftersom familjen Z kommer att ha det bestämmande inflytandet över underskottsföretaget såväl före som efter överlåtelsenav aktierna. Som stöd för sin uppfattning hänvisar bolaget att Regeringsrätten vid enprövning av 49 a kap. 12 § andra stycket IL funnit att en intern aktieöverlåtelse där enfysisk person överlåter samtliga aktier i ett skalbolag till ett annat bolag, likaledes ägt av honom, inte medför att ett väsentligt inflytande övergår på någon annan (RÅ 2003 ref.68).
Nämnden gör följande bedömning.
Bestämmelser om att begränsningar i avdragsrätten för tidigare års underskott inträderför underskottsföretag vid vissa ägarförändringar finns i 40 kap. 10-14 §§ IL. Enligt 10§ skall ett underskottsföretag ha omfattats av en sådan ägarförändring som medför att avdragsbegränsningar inträder om ett företag får det bestämmande inflytandet över underskottsföretaget. Bestämmelserna i 11 och 12 §§ samma kapitel avser den situationen att fysiska personer – och vissa andra juridiska personer än företag – får det bestämmande inflytandet över underskottsföretaget. Av dessa bestämmelser framgår uttryckligen att de inte gäller om 10 § är tillämplig (jfr prop. 1993/94:50 s. 262 och 325).
Härav följer att bedömningen av om ett företag får det bestämmande inflytandet över ettunderskottsföretag skall göras oberoende av om någon förändring samtidigt har skett avföretagsgruppens slutliga ägare eller ej.
Genom förvärv av familjen Z:s aktier N AB kommer Nyab att få det bestämmandeinflytandet över X AB. Det innebär en sådan ägarförändring som enligt 40 kap. 10 § IL medför att begränsningar inträder i X AB:s rätt till avdrag för underskott.”
Kommentar: Förhandsbeskedet överensstämmer med Skatteverkets uppfattning och överklagas inte.