Dnr: 130 228561-5/5931

Överlåtelse till underpris av ideella andelar i fastigheter har med stöd av reglerna i 23 kap. IL ansetts kunna ske utan uttagsbeskattning

Inkomsttaxering 2005 – 2008

I samband med omstrukturering av ett fastighetsbestånd ägt av fyra fysiska personer skall fastigheter överföras till ett nybildat aktiebolag, NYAB 1, med samma ägare. Avsikten är sedan att två fastigheter (tomträtter) skall överföras till underpris med hälften var till två av delägarna via nybildade bolagen NYAB 2 respektive NYAB 3. NYAB 2 kommer att ägas av den ena delägaren och NYAB 3 av den andra. Fastigheterna är bebyggda med bostadshyreshus med en bostadsyta om drygt 3 000 kvm respektive drygt 2 000 kvm. Frågan gäller om överföringen av fastighetsandelarna från NYAB 1 till NYAB 2 och NYAB 3 medför uttagsbeskattning.

FÖRHANDSBESKED

”Den omfrågade transaktionen föranleder inte någon uttagsbeskattning”

MOTIVERING

”Nämnden gör följande bedömning.

Enligt 23 kap. 17 § första stycket inkomstskattelagen (1999:1229), IL, gäller att om överlåtaren inte med avdragsrätt kan lämna koncernbidrag till förvärvaren avseende det beskattningsår då överlåtelsen sker, skall överlåtarens hela näringsverksamhet, en verksamhetsgren eller en ideell andel av en verksamhet eller en verksamhetsgren överlåtas.

Begreppet verksamhetsgren definieras i 2 kap. 25 § IL som en sådan del av en rörelse som lämpar sig för att avskiljas till en självständig rörelse. Med rörelse avses enligt 2 kap. 24 § IL annan näringsverksamhet än innehav av kontanta medel, värdepapper eller liknande tillgångar.

Mot bakgrund av vad som i ärendet upplysts om användningen av tomträtterna får fastighetsförvaltningen avseende de där befintliga hyreshusen anses utgöra en ändamålsenlig och självständig förvaltningsenhet. Det betyder att ideella andelar av en verksamhetsgren kommer att överlåtas genom den planerade uppdelningen av ägandet av tomträtterna på NYAB 2 och NYAB 3. Därmed uppfylls villkoret i 23 kap. 17 § första stycket IL.

Med hänsyn härtill och under förutsättning att övriga villkor i 23 kap. IL inte utgör hinder skall NYAB 1 inte uttagsbeskattas vid underprisöverlåtelser av de ideella andelarna av tomträtterna till NYAB 2 och NYAB 3.”

Kommentar:Skatteverket delar Skatterättsnämndens bedömning och kommer inte att överklaga förhandsbeskedet.