Områden: Inkomstskatt (Näringsverksamhet)

Dnr: 131 425187-05/5931

Skatterättsnämnden 2006-02-15

Överlåtelse till underpris av fyra trafikflygplan ingående i en leasingverksamhet föranleder inte uttagsbeskattning eftersom överlåtelsen ansetts avse en verksamhetsgren.

Taxeringsåren 2006 - 2008  Ett kreditmarknadsbolag avser att överlåta en del av sin leasingverksamhet till ett nybildat dotterbolag, Nyab. Dotterbolaget ska därefter avyttras externt. Vad som ska överlåtas är fyra trafikflygplan jämte de leasingkontrakt som träffats beträffande flygplanen. Nyab ska inte bedriva verksamheten med egen personal utan inköpa nödvändiga tjänster. En given förutsättning för frågan är vidare att leasingkontrakten innebär att kreditmarknadsbolaget och senare även Nyab skattemässigt är att anse som ägare till flygplanen.  Sökandebolaget frågade om överlåtelsen till Nyab kan ske utan att detta medför uttagsbeskattning enligt 22 kap. IL.  Skatterättsnämnden lämnade följande förhandsbesked:

 "FÖRHANDSBESKED  

Villkoret för underlåten uttagsbeskattning i 23 kap. 17 § inkomstskattelagen (1999:1229) är uppfyllt."

 MOTIVERING

 "Nämnden gör följande bedömning.

I 23 kap. IL finns bestämmelser som reglerar under vilka förutsättningar uttagsbeskattning kan underlåtas när tillgång överlåts till underpris.  När som i ärendet koncernbidragsrätt saknas mellan överlåtande och förvärvande företag det år överlåtelsen sker måste för att uttagsbeskattning skall kunna underlåtas villkoret i 23 kap. 17 § IL vara uppfyllt. Enligt det villkoret gäller att överlåtelsen skall omfatta överlåtarens hela näringsverksamhet, en verksamhetsgren eller en ideell andel av en verksamhet eller en verksamhetsgren. I 2 kap. 25 § IL anges att med verksamhetsgren avses sådan del av en rörelse som lämpar sig för att avskiljas till en självständig rörelse. Med rörelse avses enligt 2 kap. 24 § IL annan näringsverksamhet än innehav av kontanta medel, värdepapper eller liknande tillgångar. Om sådan tillgång innehas som ett led i rörelsen räknas innehavet dock till rörelsen.  Förarbetena innehåller några exempel för att förtydliga begreppet verksamhetsgren (prop. 1998/99:15 s. 138). I fråga om ett rederi med flera fartyg kan verksamhet som är knuten till ett fartyg utgöra en verksamhetsgren. Även ägande och förvaltning av enstaka fastighet kan i vissa fall utgöra en verksamhetsgren. Enligt förarbetena gäller vidare att verksamheten bör ha sådan omfattning att det framstår som ändamålsenligt att bedriva den självständigt.  Av lagtext och förarbeten framgår inte att det ställs något annat krav på verksamhetens innehåll än att den även i förvärvarens hand skall kunna hänföras till en rörelse. En sådan uppfattning har stöd i praxis (jfr RÅ  2004 not. 197, överlåtelse av del av skogsfastighet avsedd för skogsbruk och RÅ 2004 ref. 140, överlåtelse av vissa fastigheter). Fråga är då om de tillgångar som överlåts i förevarande fall utgör en verksamhetsgren. Enligt förutsättningarna avser överlåtelsen till Nyab äganderätten till fyra trafikflygplan tillsammans med ingångna leasingavtal avseende planen med en utomstående part. Verksamhet knuten till innehav av flygplan framstår normalt som lämpad att avskiljas till att bedrivas som en självständig rörelse. Det får anses gälla även om tillgångarna används i en leasingverksamhet. Med hänsyn härtill och då inte heller omständigheterna i övrigt föranleder någon annan bedömning skall villkoret i 23 kap. 17 § IL att överlåtelsen avser en verksamhetsgren anses uppfyllt."