Ärende behandlat vid Riksskatteverkets rättsfallsseminarium den 2 september 2003.

Skattekonsekvenser vid en omstrukturering

Inkomstskatt, taxeringsåren 2004-2006

Bröderna A och B äger till lika delar aktierna i AB X. Det bolaget äger AB Y som bedriver kapitalförvaltning. AB Y äger i sin tur bl.a. AB Z som är moderbolag i en "underkoncern" som innehåller bolag verksamma inom den industriella sektorn.

Avsikten är att en uppdelning ska ske av företagsgruppen på en kapitalförvaltningsdel och en industridel. Uppdelningen ska gå till på så sätt att AB Y överlåter sina aktier i AB Z, dvs. industridelen, till ett av bröderna ägt nybildat bolag, AB W. Det skattemässiga värdet på aktierna i AB Z uppgår till 50 miljoner kr. Aktiernas marknadsvärde är väsentligen högre. Överlåtelsen av aktierna ska ske för ett vederlag om 100 000 kr. Enligt förutsättningarna i ärendet är villkoren för en underprisöverlåtelse i 23 kap. inkomstskattelagen uppfyllda.

Följande frågor besvarades (fråga 1 förföll):

2. Vad blir AB W:s skattemässiga anskaffningsvärde på aktierna i AB Z och vad blir de skattemässiga effekterna för säljaren AB Y (alt. AB X), förlustavdrag och/eller utdelning motsvarande mellanskillnaden mellan vederlaget och det skattemässiga värdet?

3. Föranleder underpris överlåtelsen av AB Z att bröderna A och B ska utdelningsbeskattas antingen för skillnaden mellan marknadsvärdet och vederlaget eller för skillnaden mellan vederlaget och det skattemässiga värdet?

4. Föranleder underprisöverlåtelsen av AB Z att A och B ska beskattas om inkomst av tjänst för mellanskillnaden mellan vederlaget och marknadsvärdet alternativt för mellanskillnaden mellan vederlaget och det skattemässiga värdet?

Skatterättsnämnden beslutade följande.

"FÖRHANDSBESKED

Fråga 2

Aktieöverlåtelsen, som sker mot vederlag under aktiernas skattemässiga värde, föranleder inte några andra skattemässiga konsekvenser för överlåtaren AB Y än att överlåtelsen skall behandlas som om den skett mot en ersättning motsvarande aktiernas skattemässiga värde. Aktierna skall anses förvärvade av AB W för samma belopp. AB X beskattas inte i anledning av överlåtelsen.

Fråga 3

Överlåtelsen medför inte någon utdelningsbeskattning hos A eller B.

Fråga 4b

Överlåtelsen medför inte heller någon beskattning hos A eller B i inkomstslaget tjänst.

MOTIVERING

---

Fråga 2

Av 23 kap. 10 § IL följer att om ersättning inte lämnas med ett belopp som motsvarar minst tillgångens skattemässiga värde, skall överlåtelsen behandlas som om tillgången avyttras mot en ersättning som motsvarar det skattemässiga värdet. Tillgången anses i sådant fall förvärvad för samma belopp.

Innebörden av bestämmelsen är att en underprisöverlåtelse skall behandlas som om den skett till det skattemässiga värdet även om det faktiska vederlaget understiger detta värde. Överlåtaren AB Y skall således beskattas som om aktierna i AB Z överlåtits för det skattemässiga värdet. Någon rätt till "förlustavdrag" för skillnaden mellan det skattemässiga värdet och vederlaget uppkommer därmed inte. Vidare skall AB W anses ha förvärvat aktierna för samma belopp. Moderbolaget till överlåtaren AB Y, AB X, beskattas inte i anledning av överlåtelsen.

Fråga 3

Aktieöverlåtelsen, som sker mellan företag i en s.k. oäkta koncern, föranleder inte till någon del utdelningsbeskattning hos bröderna A och B, 23 kap. 11 § första stycket första meningen IL.

Fråga 4

Enligt 23 kap. 11 § första stycket andra meningen 2 IL skall den som äger en kvalificerad andel i ett företag som gör ett underprisförvärv inte heller beskattas i inkomstslaget tjänst i anledning av underprisöverlåtelsen. Enligt förutsättningarna i ärendet blir bröderna A:s och B:s aktier i AB W kvalificerade i och med att det bolaget förvärvar aktierna i AB Z. Undantaget från beskattning i inkomstslaget tjänst får därmed anses tillämpligt."

Kommentar:

Förhandsbeskedet, som överensstämmer med RSV:s uppfattning, har inte överklagats.