Dnr: 131 173851-15/111

Skatterättsnämndens Förhandsbesked 2006-06-15

Inkomsttaxering 2007-2009

Förutsättningen för en verksamhetsavyttring beträffande överlåtelse av samtliga tillgångar ansågs uppfylld

S-koncernen bedriver verksamhet i Danmark huvudsakligen genom filialer till två svenska bolag (A och B). Avsikten är att slå samman verksamheterna som bedrivs i de två filialerna genom att A överlåter samtliga tillgångar i sin filial till den filial som hör till B. Risk finns emellertid att motparter i vissa avtal kan komma att motsätta sig överlåtelse av avtalen. I sådana fall avser A att till B överföra en nyttjanderätt till avtalen. De rättigheter och skyldigheter som följer av avtalen kommer alltså obligationsrättsligt att övergå till B. A kommer dock gentemot motparterna att kvarstå som förpliktigad och berättigad enligt avtalen.

Sökandebolaget frågar om ombildningen uppfyller kravet för verksamhetsavyttringar i 38 kap. 2 § 1 IL att det säljande företaget ska avyttra samtliga tillgångar i sin näringsverksamhet eller verksamhetsgren till det köpande företaget.

Med hänsyn till omständigheterna finner nämnden att avyttringen av tillgångar från A till B är ett sådant förfarande som avses i 38 kap. 2 § 1 IL.

Kommentar:

Förhandsbeskedet överensstämmer med Skatteverkets uppfattning och överklagas inte.