Områden: Inkomstskatt (Näringsverksamhet)

Dnr: 131 431404-06/5931

Villkoret att samtliga andelar i förvärvande företag ska vara kvalificerade har ansetts uppfyllt även om vissa delägare är begränsat skattskyldiga

Taxeringsåren 2007 - 2009

 B avser att överlåta ett passagerarfartyg från sin enskilda näringsverksamhet till ett nybildat bolag ägt av Förvaltnings AB. Moderbolaget ägs av B tillsammans med sina tre barn, en son och två döttrar. B och hans son är oinskränkt skattskyldiga och verksamma i betydande omfattning i bolag inom koncernen. Döttrarna är bosatta utomlands och begränsat skattskyldiga i Sverige.

 Enligt 23 kap. 18 § inkomstskattelagen (1999:1229) ska samtliga andelar i förvärvande företag vara kvalificerade om överlåtaren är en fysisk person.

 B frågar om fartyget kan överlåtas till underpris utan uttagsbeskattning trots att hans döttrar endast är begränsat skattskyldiga i Sverige.

 FÖRHANDSBESKED

 "Villkoret för underlåten uttagsbeskattning i 23 kap. 18 § inkomstskattelagen (1999:1229), IL, är uppfyllt."

 MOTIVERING

 "Genom att B och sonen är verksamma i betydande omfattning i företag inom koncernen är deras aktier i moderbolaget Förvaltnings AB kvalificerade enligt 57 kap. 4 § IL. Som närstående till sin far och sin bror är enligt samma bestämmelser även döttrarnas aktier i bolaget kvalificerade. Den beskattning som normalt följer av att aktier är kvalificerade uteblir för döttrarnas del eftersom de endast är begränsat skattskyldiga i Sverige. Det innebär att de inte alls är skattskyldiga för kapitalvinst på de aktuella aktierna (3 kap. 19 § IL) och att utdelning på aktierna endast kan föranleda kupongskatt. Dessa beskattningseffekter för begränsat skattskyldiga personer är en konsekvens av regelsystemet och kan inte medföra att aktierna inte skall anses kvalificerade vid tillämpning av 23 kap. 18 § IL. Med hänsyn härtill är villkoret att samtliga aktier i  Förvaltnings AB skall vara kvalificerade uppfyllt."  Kommentar: Skatteverket delar Skatterättsnämndens bedömning och kommer inte att överklaga förhandsbeskedet.