Områden: Inkomstskatt (Näringsverksamhet)

Dnr: 131 123236-07/5931

Inför en extern avyttring överlåter ett bolag en del av en fastighet genom fastighetsreglering till ett dotterbolag. Fastighetsdelen har ansetts utgöra en verksamhetsgren vid tillämpning av 23 kap. 17 § IL oavsett om avstyckningen vid överlåtelsetidpunkten är avslutad eller ej.

Taxeringsåren 2008-2010.

 M AB avser att överlåta en del av sitt fastighetsinnehav till extern köpare. Överlåtelsen ska omfatta dels hyresfastigheten A dels en del av industrifastigheten B (S-delen). På S-delen finns ett antal industribyggnader av vilka flertalet hyrs ut till ett utomstående företag. Övriga byggnader disponeras av M AB och dess dotterbolag. A och S-delen ska innan överlåtelsen "förpackas" i ett helägt dotterbolag (DB), som därefter ska avyttras till den externe köparen. Förpackningen avses ske genom att A först överlåts till DB varefter S-delen genom fastighetsreglering överlåts till den av DB då ägda fastigheten A. Vid denna tidpunkt kan S-delen antingen utgöra en egen registerfastighet efter slutförd avstyckning eller alltjämt ingå i fastigheten B.

Överlåtelsen till DB sker för det skattemässiga värdet vilket är ett underpris. Koncernbidragsrätt kommer inte att gälla för M AB och DB under överlåtelseåret. Av denna anledning ställs följande frågor:

  1. Utgör S-delen av fastigheten B en verksamhetsgren vid tillämpningen av 23 kap. 17 § första stycket IL om S-delen inte är en egen registerfastighet utan utgör en del av fastigheten B vid överföringen genom fastighetsreglering till DB?
  2. Ändras svaret på fråga 1 om S-delen utgör en egen registerfastighet, dvs. den planerade avstyckningen av S-delen är avslutad, när fastighetsregleringen genomförs?

Skatterättsnämnden lämnar följande

FÖRHANDSBESKED

"Villkoret i 23 kap. 17 § inkomstskattelagen (1999:1229, IL, för underlåten uttagsbeskattning att överlåtelsen avser en verksamhetsgren är uppfyllt."

 MOTIVERING

"Nämnden gör följande bedömning.

Fråga 1

Begreppet verksamhetsgren definieras i 2 kap. 25 § IL som en sådan del av en rörelse som lämpar sig för att avskiljas till en självständig rörelse. Med rörelse avses enligt 2 kap. 24 § IL annan näringsverksamhet än innehav av kontanta medel, värdepapper eller liknande tillgångar. Förvaltning av fastighet är inte undantagen från definitionen av rörelse och en fastighet kan således bilda en verksamhetsgren. Mot bakgrund av vad som i ärendet uppgetts om den aktuella delen av B och dess användning får den anses bilda en ändamålsenlig och självständig förvaltningsenhet. Det aktuella villkoret för underlåten uttagsbeskattning är således uppfyllt.

Fråga 2

Vid svaret ovan på fråga 1 får fråga 2 anses förfalla."   

   

Kommentar: Förhandsbeskedet överensstämmer med Skatteverkets uppfattning och överklagas inte.

Fastigheter och delar av fastigheter har i flera fall bedömts utgöra verksamhetsgren, se t.ex. RÅ 2003 ref. 61, RÅ 2004 ref. 140 och RÅ 2004 not. 197.