Områden: Inkomstskatt (Kapital)

Löpnr: SKV M 2015:3

Erbjudandet

Stendörren Fastigheter AB (Stendörren) har uppgett följande.

En extra bolagsstämma i Stendörren beslutade den 5 november 2014 om utdelning av Stendörrens samtliga aktier i dotterbolaget Effnetplattformen AB (Effnetplattformen) till Stendörrens aktieägare.

För varje aktie i Stendörren erhölls en aktie i Effnetplattformen.

Avstämningsdag för rätt till att få aktier i Effnetplattformen var den 7 november 2014.

Sista dag för handel med aktier i Stendörren med rätt att delta i utdelningen var den 5 november 2014.

Skatteregler

Förmån för aktieägare att utan betalning erhålla aktier i annat bolag beskattas som utdelning. Utdelningen är skattefri om vissa förut-sättningar är uppfyllda (lex Asea).

Stendörren har gjort bedömningen att förutsättningarna för skattefrihet för mottagen utdelning av aktier i Effnetplattformen är uppfyllda. Utdelningen ska i så fall inte beskattas. I stället ska anskaffningsutgiften för aktierna i Stendörren delas upp mellan dessa aktier och de erhållna aktierna i Effnetplattformen. Detta görs på så sätt att värdeminskningen av en aktie i Stendörren på grund av utdelningen förs till den utdelade aktien i Effnetplattformen. Återstoden av anskaffningsutgiften för aktien i Stendörren blir ny anskaffningsutgift för denna aktie.

Beräkning

Aktierna av serie B i Stendörren är marknadsnoterade vid NASDAQ OMX Nordic medan aktierna av serie A inte är föremål för någon marknadsmässig handel. Vid fördelningen av anskaffnings-utgiften bör därför, både för aktier av serie A och av serie B, kursför-ändringen för aktier av serie B ligga till grund för beräkningarna.

Den sista dagen för handel med aktier i Stendörren med rätt till utdelning av aktier i Effnetplattformen var den 5 november 2014. Den lägsta noterade betalkursen för aktier i Stendörren var denna dag 21,80 kr. Den första dagen för handel med sådana aktier utan rätt till utdelning var den 6 november 2014. Den lägsta betalkursen denna dag var 11,45 kr.

Av den ursprungliga anskaffningsutgiften för aktier i Stendörren bör därför (11,45 / 21,80 =) 53 procent hänföras till aktier i Stendörren och 47 procent till aktier i Effnetplattformen.

Exempel

Anskaffningsutgiften för 1 aktie i Stendörren antas vid tidpunkten för utdelningen av aktier i Effnetplattformen vara 20 kr. Av detta belopp ska 53 procent eller (0,53 x 20 =) 10,60 kr höra till aktien i Stendörren och 47 procent eller (0,47 x 20 =) 9,40 kr till den erhållna aktien i Effnetplattformen.

Skatteverket har lämnat allmänna råd om fördelningen av anskaff­ningsutgiften, se SKV A 2015:6.