Områden: Inkomstskatt

Dnr: 131 355907-15/111

Skatterättsnämnden 2005-07-04

Svenskt rederiföretag har undantagits från s.k. CFC-beskattning då det indirekt har ansetts bedriva internationell rederiverksamhet genom en utländsk juridisk person hemmahörande på Bahamas. Tillika fråga om skattefrihet för utdelning från utländskt bolag.

Inkomsttaxeringarna 2005-2008

BAKGRUND

AB X är moderföretag i X-koncernen och bedriver rederirörelse med egna fartyg. Verksamheten består i att äga och/eller hyra fartyg, som går i trafik runt om i världen. I koncernen ingår bl.a. AB Y och det schweiziska bolaget AG, båda helägda av AB X. AG bedriver ingen annan verksamhet än förvaltning av andelar i dotterbolag, bl.a. andelarna i Ltd.

Ltd är hemmahörande på Bahamas och äger ett fartyg (A) till nästan hälften. Fartyget hyrs ut utan besättning (bareboat charter) till AB X som i sin tur hyr ut fartyget till AB Y för trafik inom Sverige.

Ltd äger även ett fartyg som hyrs ut komplett och bemannat (time charter) och andelar i två utländska juridiska personer vars verksamhet består i att hyra tankfartyg (bareboat charter) från AB X samt utrusta och bemanna dessa för att i samverkan mellan flera tankrederier transportera petroleumprodukter världen över.

FRÅGESTÄLLNING

AB X har ställt följande frågor:

1. Bedriver Ltd ”internationell rederiverksamhet” i den betydelse detta uttryck har i 39 a kap. 8 § IL avseende utchartringen av fartyget A? Det förutsätts att hyressättningen är marknadsmässig.

2. Blir svaret på fråga 1 ett annat om fartyget i stället sysselsätts i trafik mellan svensk hamn och hamn i annat land?

3. Blir svaret på frågorna 1 och 2 ett annat om fartyget i stället sysselsätts i trafik enbart mellan utländska hamnar i två eller flera olika länder?

4. Blir svaret på frågorna 1-3 ett annat om utchartringen i stället sker från Ltd direkt till AB Y i stället för indirekt via AB X?

5. Blir svaret på frågorna 1-3 ett annat om utchartringen i stället sker från Ltd till ett externt svenskt rederi för användning i trafik av det slag som anges i frågorna 1-3?

6. Blir svaret på någon av frågorna 1-5 ett annat om utchartringen från Ltd i stället sker på time-charter basis?

7. Bedriver Ltd ”internationell rederiverksamhet” om bolaget samäger ett passagerarfartyg med ett utländskt rederi? Som förutsättning gäller att det utländska rederiet svarar för bemanningen och driften av fartyget och att fartyget sysselsätts i trafik mellan svensk och utländsk hamn.

8. Blir svaret på fråga 7 ett annat om fartyget sysselsätts i trafik mellan enbart utländska hamnar i två eller flera olika länder?

9. Är utdelning från Ltd till AB X via AG skattefri för AB X?

FÖRHANDSBESKED

Frågorna 1-8

Den omfrågade inkomsten hos Ltd härrör från sådan internationell rederiverksamhet som avses i 39 a kap. 8 § IL.

Fråga 9

Utdelning från AG är skattefri.

MOTIVERING

Frågorna 1–8

Lågbeskattad inkomst hos utländska juridiska personer skall i vissa fall beskattas hos delägare enligt bestämmelser i 39 a kap. IL. Detta gäller dock inte om undantagsregeln i 8 § är tillämplig. Av denna framgår att en nettoinkomst som är lågbeskattad hos en utländsk juridisk person enligt 5 § inte skall anses som lågbeskattad till den del den utländska juridiska personens inkomster härrör från internationell rederiverksamhet samt delägaren, eller annan juridisk person som hör hemma i en stat inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet och med vilken delägaren befinner sig i intressegemenskap, bedriver rederiverksamhet.

Undantaget har tillkommit i syfte att anpassa de skattemässiga förutsättningarna för svenskkontrollerad rederiverksamhet till internationella förhållanden (prop. 2003/04:10 s. 69 f.). Det innebär att rederiinkomster från utländska juridiska personer kan undgå att träffas av de särskilda reglerna i 39 a kap. IL även om, som i förevarande fall, personen är etablerad i ett utpräglat lågskatteland.

De inkomster som härrör från den verksamhet som Ltd bedriver får mot bakgrund av syftet med lagstiftningen anses uppfylla villkoret för den utländska juridiska personens inkomster enligt 39 a kap. 8 § IL. För bedömningen saknar det betydelse vilka hamnar som fartygen ifråga trafikerar, om de hyrs ut kompletta och bemannade eller utan besättning, eller vem som hyr fartygen. Eftersom AB X som delägare även uppfyller villkoret att direkt eller indirekt bedriva rederiverksamhet är bestämmelsen tillämplig.

Fråga 9

Av ingivna handlingar framgår att AG vid tillämpning av 24 kap. 13 § jämfört med 2 kap. 2 § IL får anses motsvara ett svenskt aktiebolag. Med hänsyn härtill och till att enligt de för förhandsbeskedet givna förutsättningarna även övriga villkor för skattefri utdelning är uppfyllda är utdelningen på andelarna undantagen från skatteplikt enligt 24 kap. 17 § samma lag. Den omständigheten att utdelningen från AG härrör från Ltd föranleder inte annan bedömning.

Kommentar:SRN:s bedömning överensstämmer med Skatteverkets. Förhandsbeskedet överklagas ej.