Områden: Mervärdesskatt

Datum: 2002-09-13

Dnr: 1979-02/120

Nytt: 2015-08-05

Detta ställningstagande upphör att gälla och ersätts av ställningstagandet Upphävande av ställningstagandet ”Tillämplig mervärdesskattesats avseende fraktkostnad, dnr 131 424597-15/111.

1 Bakgrund och frågeställningar

Med anledning av den reducerade mervärdesskatten på böcker och tidskrifter m.m. harbegäran om klarläggande av nedanstående frågeställningar inkommit till Riksskatteverket(RSV).

  1. Vilken skattesats är tillämplig avseende fraktkostnad vid försäljning av böcker?
  2. Vilken skattesats är tillämplig avseende fraktkostnaden när böcker (låg moms) och t.ex. musik-CD (full moms) säljs tillsammans?

Såvitt kan utläsas av frågeställningen skall varorna sändas till köparen genom säljarensförsorg. Säljaren särdebiterar kunden för transportkostnaden (fraktkostnaden).

RSV gör följande bedömning.

2 Tillämplig mervärdesskattesats avseende fraktkostnad

Av 7 kap. 1 § mervärdesskattelagen (ML) framgår att mervärdesskatt skall tas ut med viss procentsats av beskattningsunderlaget. Beskattningsunderlaget utgörs enligt 7 kap. 2 och 3 §§1 ML av ersättningen exklusive mervärdesskatt. Med ersättning förstås enligt 7 kap. 3 a § ML det pris som följer av avtalet om varan eller tjänsten. I priset inbegrips värdet av bytesvara, kompensation för skatter och avgifter och andra tillägg till priset utom ränta.

Med andra tillägg avses t.ex. fraktkostnader, portokostnader, postförskottsavgifter, faktureringsavgifter m.m., som leverantören debiterar kunden.

I de fall den underliggande varan är skattepliktig skall således också fraktkostnaden ingå i beskattningsunderlaget för den omsatta varan. Allt under förutsättning att säljaren debiterar kunden för den tillkommande fraktkostnaden.

2.1 Fraktkostnad avseende böcker, dvs varor som omfattas avreducerad skattesats

Försäljning av böcker skall beskattas med 6 % mervärdesskatt. Eftersom beskattningsunderlaget för fraktkostnaden är hänförlig till försäljning av böcker skall även frakten beskattas med 6 %.

2.2 Fraktkostnad vid försäljning av varor som omfattas av olika skattesatser

I de fall fraktkostnaden är hänförlig till försäljning av varor som omfattas av olika skattesatser, t.ex. böcker (6 %) och musik CD-skivor (25 %), skall beskattningsunderlaget förfraktkostnaden fördelas på beskattningsunderlaget för respektive aktuell vara. Fördelningen görs utifrån en relation mellan beskattningsunderlaget för respektive vara och det totalabeskattningsunderlaget för varorna.

Den del av fraktkostnaden som är hänförlig till försäljningen av böckerna beskattas med 6 % och den del som är hänförlig till försäljningen av musik CD-skivorna beskattas med 25 %.

Vad som sagts ovan kan åskådliggöras med följande exempel.

En faktura avseende försäljning av böcker och musik CD-skivor innehåller bl.a. följandeuppgifter:

Böcker 650 kr (exkl. moms)

Musik CD-skivor 350 kr (exkl. moms)

1 000 kr

Frakt 100 kr (exkl. moms)

Fraktkostnaden fördelas på följande sätt.

Böckerna: 100 x (650/1 000) = 65 kr

Musik CD-skivorna: 100 x (350/1 000) = 35 kr

Mervärdesskatten beräknas därefter på följande beskattningsunderlag.

Böcker: 6% x (650 + 65) = 42.90 kr

Musik CD-skivor: 25% x (350 + 35) = 96.25 kr.