Områden: Mervärdesskatt

Datum: 1999-12-07

Dnr: 10933-99/120

Nytt: 2015-08-05

Detta ställningstagande upphör att gälla och ersätts av ställningstagandet Upphävande av ställningstagandet ”Tillämplig skattesats vid paketförsäljningar”, dnr 131 423817-15/111.

Angående s.k. paketförsäljningar

Riksskatteverket (RSV) har erhållit förfrågningar om den mervärdesskatterättsligabedömningen vid försäljning av förpackningar innehållande flera olika varor(paketförsäljningar). Olika skattesatser kan vara tillämpliga på de varor som ingår iförpackningen. Som exempel kan anges försäljning av en förpackning innehållande godis(skattesats 12 %) och en leksakskamera (skattesats 25 %) eller en förpackning innehållande enflaska alkoholfri cider (skattesats 12 %) och två glas (skattesats 25 %).

RSV gör följande bedömning.

Som huvudregel i fråga om beskattningsunderlaget gäller enligt 7 kap 7 § andra stycketmervärdesskattelagen (1994:200), ML, den s.k. delningsprincipen, dvs. att avskiljbara prestationer ska bedömas var för sig. Den s.k. huvudsaklighetsprincipen är endast tillämplig då en uppdelning inte är möjlig att göra eller om en prestation ingår som ett klart underordnat och nödvändigt kostnadselement i det huvudsakliga tillhandahållandet (jfr. bl.a. RÅ 1996 not243).

Vid försäljning av en förpackning vari ingår varor med olika skattesatser bör i flertalet fall således uppdelning ske och korrekt skattesats påföras respektive vara. Detta förfarande kan dock vålla problem framför allt när vinstpåslaget på paketet måste fördelas efter respektiveskattesats. De olika delbeloppen och tillämplig skattesats för varorna måste framgå av faktura eller kvitto.

Av förenklingsskäl anser RSV att det bör kunna godtas att en uppdelning inte sker i de fall det föreligger svårigheter för säljaren att dela upp prestationer som avser mindre belopp.

En förutsättning för detta är dock att säljaren tillämpar en enhetlig skattesats och därvid använder den högsta skattesatsen på de varor som ingår i förpackningen. I dessa fall börförfarandet kunna godtas av skattemyndigheten utan närmare utredning.

Givetvis kan alltid den säljare som finner det möjligt tillämpa delningsprincipen.

Med mindre belopp avses i detta sammanhang belopp som inte överstiger 500 kr inklusive moms.

Om säljaren hävdar att den lägre skattesatsen ska utgå på samtliga varor i paketförsäljningen kan detta bara godtas om förutsättningar föreligger för tillämpning av den s.k. huvudsaklighetsprincipen. Det ska vara uppenbart att den eller de varor som egentligen borde beskattats med en högre skattesats ingår som ett klart underordnat och nödvändigt kostnadselement i det huvudsakliga tillhandahållandet eller är av försumbart värde, som t.ex.