Områden: Mervärdesskatt

Datum: 1999-10-04

Dnr: 9442-99/901

Nytt: 2015-08-12

Denna skrivelse upphör att gälla och ersätts av av ställningstagandet ”Beräkning av beskattningsunderlaget enligt 7 kap 5 ML vid uttagsbeskattning av fastighetstjänster enligt 2 kap 8 ML”, dnr. 131 425615-15/111.

Sammanfattning

Riksskatteverket (RSV) har uppmärksammats på att det från fastighetsägare gjorts gällande att vid beräkning av beskattningsunderlag enligt 7 kap. 5 § mervärdesskattelagen (ML) viss delskulle kunna borträknas ur underlaget efter en given schablon. Det har även gjorts gällande att lönekostnaderna skulle kunna reduceras schablonmässigt. Reduceringen skulle avse tjänster som inte skulle uttagsbeskattas. Vidare har påståtts att RSV skulle ha godkänt en så kallad SABO-rekommendation.

RSV gör följande bedömning och ställningstagande.

I 2 kap. 8 § ML fastslås regler för uttagsbeskattning. Där framgår att fastighetsägare, somutför i lagrummet angivna tjänster på en egen fastighet, som utgör tillgång i en yrkesmässigverksamhet som varken medför skattskyldighet eller rätt till återbetalning av ingående skattenligt 10 kap. 9-13 §§, skall uttagsbeskattas. Detta gäller dock endast om lönekostnaderna överstiger 150 000 kronor inräknat skatter och avgifter som grundas på lönekostnaderna.

Det föreligger enligt 7 kap. 5 § ML två alternativ för redovisningen av de uttagna tjänsterna. Redovisningen kan antingen ske i form av en bruttoredovisning av de ifrågavarandetransaktionerna på det sätt som anges i lagrummet eller grundas enbart på lönekostnaderna för att utföra tjänsterna.

RSV kan inte finna att lagen ger utrymme för några schablonavdrag vid beräkningen av värdet av de uttagna tjänsterna. RSV anser inte heller att det ges utrymme för andraförenklingar vid beräkningen av beskattningsunderlaget än vad som framgår av alternativet i andra stycket i lagrummet.

Vidare måste det särskilt framhållas att RSV inte till någon del har sanktonerat den så kallade SABO-rekommendationen.