Områden: Mervärdesskatt

Datum: 1999-10-12

Dnr: 9863-99/100

Nyhet 2016-03-15:

Detta ställningstagande upphör att gälla och ersätts av stallningstagandet Upphävande av skrivelsen ”RSV:s ”rättsbildande” roll och EG-domars tillämplighet, dnr 131 136447-16/111

RSV:s "rättsbildande" roll och EG-domars tillämplighet för tid före den 1 januari 1995.

Riksskatteverket (RSV) har fått kännedom om att det föreligger vissa oklarheter angående RSV:s hållning till tidigare avgjorda men av RSV inte överklagade kammarrättsdomar samt om RSV:s syn på tolkningen av EG-domarnas tillämplighet för tiden före Sveriges inträde i EU.

Vad gäller de eventuella oklarheter som råder angående RSV:s hållning till tidigare avgjorda men av RSV inte överklagade kammarrättsdomar kan följande sägas.

En domstols uppgift är i första hand att avgöra en tvist i ett särskilt fall. Även förhandsbesked gäller att pröva ett enskilt fall även om där inte är fråga om "tvist". På mervärdesskatteområdet är den högsta dömande instansen Regeringsrätten. Den rättspraxis som kan utvecklas bland lägre instanser, såsom t.ex. kammarrätter, fordrar i regel att det föreligger ett tillräckligt antal domar i samma riktning och att man av dessa domar kan göra ett sannolikt antagande att ett likartat fall kommer att bedömas på samma sätt av samma eller lägre instans.

Vid bedömningen av om överklagande eller inte skall ske är en viktig fråga för RSV att ta ställning till om det finns ett prejudikatintresse eller inte att få Regeringsrättens syn på. Vad gäller frågan om en kammarrätts dom skall överklagas eller inte och där således prövningstillstånd krävs måste ställning också tas till om frågan är processbar. Vid bedömningen måste också ställning tas till om de krav som ställs för att få prövningstillstånd kan uppnås. När fråga är om "gammal lagstiftning" kan därvid bedömningen göras att detta kan komma att försvåra möjligheten att få prövningstillstånd.

I de fall det t.ex. finns avgöranden, som går åt olika håll, kan det således enligt RSV:s mening finnas intresse av att föra vissa frågor vidare för att få en mer fastlagd rättspraxis.

För en mer detaljerad redogörelse angående RSV:s roll såsom "rättsbildande" myndighet hänvisas till Skattenytt nr 12 1998 s. 855 f. Tilläggas kan att även RSV numera, fr.o.m. den 1 juli 1998, fått möjlighet att ansöka om förhandsbesked hos Skatterättsnämnden enligt lagen (1998:189) om förhandsbesked i skattefrågor.

Av intresse är också att få belyst frågan om EG-domarnas tillämplighet för tiden före den 1 januari 1995 (jfr. RSV:s skrivelse 1998-12-02, dnr 10632-98/900). I nämnda skrivelse framhålls bl.a. följande om EG-domarnas tillämplighet. "I detta sammanhang vill RSV göra följande generella påpekande vad avser EG-domars tillämplighet för tiden före den 1 januari 1995. EG-domar kan ha betydelse även för tiden dessförinnan. Sådana domar kan därvid användas vid tolkning av bestämmelser i lagen (1968:430) om mervärdeskatt och mervärdesskattelagen (1994:200) som var EG-konforma, dvs. överensstämde med EG:s sjätte mervärdesskattedirektiv, redan före Sveriges medlemskap i EU. Det är dock viktigt att notera att någon bundenhet av EG-domar före denna tidpunkt inte kan anses föreligga för SKM."