Datum: 2016-03-10

Det förekommer att anställda i ett företag kan få köpa aktier till ett fastlagt pris och sedan få höga utdelningar som inte står i relation till priset. Frågan är om det pris som betalas för aktierna är marknadsvärdet eller om aktieköpet sker på förmånliga villkor och därför ska ses som en värdepappersförmån.

Skatteverket anser att det innebär en förmån att få köpa aktier i bolaget till ett fastlagt pris och sedan få höga utdelningar som inte står i relation till priset. Ett marknadsvärde kan enligt Skatteverket aldrig bestämmas genom att en arbetsgivare ensidigt bestämmer priset för aktien oavsett dess ekonomiska värde. Om det inte går att köpa aktien på den öppna marknaden, får värderingen grundas på ett hypotetiskt resonemang. Vad hade en anställd i företaget eller någon annan varit beredd att betala för att få köpa aktier som ger höga utdelningar av bolagets vinster?

Skatteverket anser att marknadsvärdet får man fram genom en avkastningsvärdering med beaktande av villkor och verkliga kostnader för ägandet som har påverkan på värdet för delägaren.

Kammarätten i Stockholm har i ett avgörande den 22 december 2014 (mål nr 701-702-14) tagit ställning till hur marknadsvärdet för aktier i ett bolag ska beräknas. Domstolen fann att det fanns en stor osäkerhet i det uppskattade marknadsvärdet som Skatteverket räknat fram och att man därmed inte har gjort sannolikt att marknadsvärdet vid den aktuella tidpunkten översteg priset för aktien. Vidare anförde domstolen att, i avsaknad av en oberoende marknadsvärdering från Skatteverkets sida, bör alla de restriktioner och skyldigheter som också innebär en risk i avkastningen på investeringen beaktas vid uppskattningen av marknadsvärdet. Någon ytterligare vägledning vilka inskränkningar som ska beaktas och på vilket sätt ger inte domstolen. Skatteverket har inte överklagat avgörandet.

Skatteverket anser att ett exempel på en risk som kan påverka marknadsvärdet är om man inte kan tillgodogöra sig en värdestegring på aktien vid avyttringen. Sedan tidigare finns avgörande om att t ex överlåtelseförbud inte ska påverka marknadsvärderingen (KRNS mål nr 4602-03). Skatteverket anser att i de fall det kan göras sannolikt att förvärvet skett till pris under marknadsvärdet bör domstolarna pröva frågan. Frågan om och på vilket sätt förfoganderättsinskränkningar ska påverka marknadsvärdet kommer då att avgöras av praxis.