Områden: Inkomstskatt (Näringsverksamhet)

Dnr: 131 296946-16/111

Beslutande instans: Kammarrätten

Datum: 2006-12-13

Område: Inkomstskatt - Kapital, Inkomstskatt - Näring

Dnr/målnr/löpnr:

2829-05

Yrkesmässig värdepappershandel har inte ansetts föreligga. Beskattning har därför skett enligt kapitalreglerna.

Inkomsttaxeringen 2002

I deklaration yrkade X AB avdrag för kapitalförlust vid försäljning av aktier samt för nedskrivning av aktier till verkligt värde (balansdagens kurs) vilket överensstämde med den bokföringsmässiga redovisningen.

 Av företagen utredning framgick att X AB:s omsättning uppgick till 10.7 mnkr och att 4.9 mnkr av omsättningen avsåg aktiehandel. Aktietransaktionerna fördelades på 200 köp och försäljningar under året. Enligt uppgift uppgick omsättningshastigheten till 17 gånger. Enligt bolagsordningen skulle X AB bl. a. bedriva värdepappershandel. Skatteverket ansåg att X AB inte bedrev yrkesmässig värdepappershandel och medgav därför inte avdrag för nedskrivningen. Avdrag för kapitalförluster på aktier (delägarrätter) medgavs bara mot motsvarande kapitalvinster med hänsyn till den s.k. fållan (48 kap. 26 § IL).

Länsrätten som avslog X AB:s överklagande anförde bl. a. följande.

"Länsrätten delar Skatteverkets bedömning att värdepappershandeln har alltför begränsad omfattning för att betecknas som yrkesmässig. Bland annat krävs härför en betydligt högre omsättning (år 2001) än vad som gällde inkomståren 1983 i de åberopade rättsfallen."

Kammarrätten i Göteborg gjorde samma bedömning som länsrätten.

Kommentar:

Det är inte ovanligt att RÅ 1988 not 274 och 276 åberopas som stöd för att en omsättning på 3 mnkr presumerar värdepappershandel. Domstolen tycks dock ha menat att man vid denna bedömning har att ta hänsyn till värdepappersmarknadens utveckling över tiden. Vad som framstår som en hög omsättning på 80-talet behöver därför inte vara en tillräckligt hög omsättning idag.

Bedömningen får anses stå överensstämmelse med vad en arbetsgrupp inom Skatteverket kom fram till under 2003: Om omsättningshastigheten uppgår till tre eller mer, omsättningen är minst ca 6 miljoner kr och antalet transaktioner överstiger 50, samtidigt som verksamheten har en viss kontinuitet, finns en stark presumtion för att verksamheten är att bedöma som värdepappershandel. I detta fall uppnås gränserna för omsättningshastigheten och antalet transaktioner (köp och sälj) men inte vad gäller omsättningen.