Områden: Mervärdesskatt

Datum: 1999-09-23

Dnr: 9118-99/100

Nytt: 2013-07-01

Detta ställningstagande upphör att gälla och ersätts av ställningstagandet Myndigheter och begreppet ekonomisk verksamhet, mervärdesskatt, dnr 131 415747-13/111.

1 Sammanfattning

Även för kommuner och landsting gäller att mervärdesskatt inte ska påföras avgift som tas ut för tillhandahållande av kopior och avskrifter m.m. av allmänna handlingar som lämnas ut med stöd av tryckfrihetsförordningen.

Frågan om kommuner och landsting ska påföra mervärdesskatt på avgifter som tas ut för tillhandahållande av kopior och avskrifter m.m. av allmänna handlingar som lämnas ut med stöd av tryckfrihetsförordningen har aktualiserats. Bakgrunden är ordalydelsen i Momshandledningens avsnitt 6.2.4 Yrkesmässighet i statlig och kommunal verksamhet. Stycket vid kantrubriken Kopior och avskrifter m.m. lyder:

Avgifter för kopior och avskrifter samt bevis och registerutdrag enligt 15 § AvgF kan i vissa fall ha sådant samband med myndighetsutövning att tillhandahållandet inte är att anse som yrkesmässigt enligt ML, medan det i andra fall inte föreligger sådant samband. Handläggningen av dessa ärenden sker emellertid oftast under expeditionsmässiga förhållanden, som gör att det i praktiken inte är möjligt att i det enskilda fallet utreda de omständigheter som bör läggas till grund för den skatterättsliga bedömningen. Med hänsyn härtill anser RSV, att alla tillhandahållanden som skall avgiftsbeläggas enligt 15 § AvgF bör kunna anses ingå som led i den myndighetsutövning som ursprungligen har legat till grund för den utlämnade handlingen. Moms bör i enlighet härmed inte påföras i något fall.

Eftersom avgiftsförordningen endast gäller för statliga myndigheter kan handledningen tolkas så att kommuner och landsting till skillnad från statliga myndigheter ska påföra mervärdesskatt. Texten i handledningen är till stor del hämtad från RSV:s skrivelse den 30 mars 1993 (dnr 10468-93/900) med anledning av tillkomsten av avgiftsförordningen.

När en myndighet handlägger en framställning från enskild om att med stöd av tryckfrihetsförordningen (TF) få ta del av allmänna handlingar hos myndigheten, innefattar denna handläggning - enligt RSV:s mening - alltid i sig en form av myndighetsutövning. I de fall myndigheten vid handläggningen även har att lämna ut avgiftsbelagda kopior av handlingarna, bör ett sådant tillhandahållande anses utgöra ett led i den nämnda myndighetsutövningen. Någon mervärdesskatt skall därför inte påföras i dessa fall. Det nu sagda gäller givetvis med avseende på alla slags myndigheter, men även andra organ som har att tillämpa bestämmelserna om allmänna handlingars offentlighet i TF och sekretesslagen (1980:100). Kommande upplagor av RSV:s handledning kommer att tydliggöra detta.