Dnr: 131 847764-09/5481

Nytt: 2021-06-18

Skatteverket bedömer att rättsfallkommentaren inte längre är aktuell såvitt avser bedömningen att brottslig verksamhet som typiskt sett inte kan vara legal verksamhet aldrig kan konstituera någon skatterättslig förvärvskälla. Skatteverkets syn framgår av Rättslig vägledning.

HFD har fastställt Skatteverkets beslut att beskatta en person som dömts för medhjälp till grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott som bl.a. bestått i att han upprättat osanna fakturor åt några bolag och ägnat sig åt penninghämtning. Utbytet av den olagliga verksamheten har inte förverkats och inte heller har något skadeståndsanspråk riktats mot honom.

Skatteverket hade beräknat att personen fått minst 300 000 kr för det arbete han utfört och höjde hans inkomst av tjänst med detta belopp.

HFD delade inte underinstansernas bedömning att inkomsten såsom härrörande från brottslig verksamhet inte kunde beskattas.

Först konstaterade HFD att inkomst av brottslig verksamhet inte är skattefri enligt bestämmelserna i 8 kap. inkomstskattelagen (1999:1229, IL). Till inkomst av tjänst räknas enligt 10 kap. 1 § första stycket IL inkomster och utgifter på grund av tjänst till den del de inte ska räknas till inkomstslaget näringsverksamhet eller kapital. Enligt andra stycket avses med tjänst anställning, uppdrag och annan inkomstgivande verksamhet av varaktig eller tillfälligt natur.

HFD fann att den i målet aktuella verksamheten fick anses ha bedrivits under sådana former att inkomst av den ska hänföras till tjänst. Inkomsten är inte undantagen från beskattning enligt 11 kap. IL. Det har inte framkommit skäl att beräkna inkomsten till lägre belopp än 300 000 kr.

Personen har inte tagit upp inkomsten i självdeklarationen och grund för att påföra skattetillägg finns därför. Fängelsepåföljden har inte samband med hans underlåtenhet att redovisa inkomsten av den olagliga verksamheten och utgör därför inte skäl för befrielse från skattetillägg.

Kommentar

Genom domen framstår det numera som klart att inkomstgivande verksamhet inte är fri från inkomstskatt enbart på den grunden att verksamheten är olaglig. Beskattning bör dock inte ske om utbytet av den brottsliga verksamheten blivit förverkad. Detsamma gäller om gärningsmannen blivit skadeståndsskyldig mot någon skadelidande.

Brottslig verksamhet som typiskt sett inte kan vara legal verksamhet, såsom narkotikaförsäljning, kan däremot aldrig konstituera någon skatterättslig förvärvskälla.

I detta fall är det klarlagt genom lagakraftvunnen dom vilken verksamhet som bedrivits och att ersättning för arbete kommit den dömde till del. Eftersom denna ersättning vare sig förverkats i brottmålsprocessen eller tagits i anspråk för skadestånd på grund av brottet, saknas på den grunden skäl att avstå från beskattning. Inte heller följer av regelverket i IL att inkomsten ska undantas från beskattning på den grunden att den härrör från brottslig verksamhet. I ett sådant fall saknas skäl för att underlåta att beskatta en inkomst.

Det bör betonas att många ärenden som rör liknande verksamheter inte bara rymmer frågan om en inkomst av brottslig verksamhet kan beskattas, utan också till stor del handlar om bevisfrågor. När det inte är klarlagt genom en brottmålsdom vad som hänt, är det viktigt att Skatteverket även fortsättningsvis lägger stor vikt vid att visa vem som betalat ut en ersättning för arbete och vem som har tagit emot den.