Områden: Mervärdesskatt, Punktskatter och trafikskatter

Datum: 1999-10-21

Dnr: 10304-99/100

2017-01-17:

Detta ställningstagande ska inte längre tillämpas till den del det avser mervärdesskatt. Med hänsyn till rättsutvecklingen är innehållet i ställningstagandet som rör mervärdesskatt inte längre aktuellt. Till den del något är aktuellt har det ersatts av texter i Rättslig vägledning eller på annat sätt.

1 Sammanfattning

RSV ger i skrivelsen, som riktar sig till skattemyndigheterna, besked om verkets syn på hur skattereglerna beträffande diplomaters inköp på EU-interna resor och i exportbutiker skall tolkas.

Riksskatteverket (RSV) har efter taxfree-handelns upphörande fått förfrågningar om diplomaters rätt till inköp av varor på EG-interna resor och i exportbutiker. RSV besvarar nedan frågeställningarna, både ur punktskatte- och mervärdesskatteperspektiv.

Punktskatt

EU-interna resor får från och med den 1 juli 1999 endast beskattade varor säljas. Detta innebär att de vanliga bestämmelserna om diplomaters förvärv av beskattade varor gäller. Om varorna förvärvas på det andra EU-landets havs- eller luftterritorium blir 3 § lagen (1994:1565) om beskattning av privatinförsel av alkoholdrycker och tobaksvaror från land som är medlem i Europeiska unionen (privatinförsellagen) tillämplig. Diplomater behöver inte, med stöd av denna §, betala svensk skatt beträffande sin införsel, om förutsättningar att medge återbetalning enligt 31 d § lagen om alkoholskatt (LAS) respektive 31 d § lagen om tobaksskatt (LTS) föreligger. Om varorna förvärvas på svenskt territorium blir istället förordningen (1994:224) om återbetalning av mervärdesskatt och vissa punktskatter till hjälporganisationer, utländska beskickningar m.fl. tillämplig.

I detta sammanhang kan nämnas att diplomater även har rätt att skattefritt föra in alkohol- eller tobaksvaror, som de förvärvat i andra EU-länder, till Sverige. Detta framgår av 8 § tredje stycket LAS och 9 § tredje stycket LTS. Denna bestämmelse tar sikte på de fall då diplomaten beställer varorna från det andra EU-landet och varorna skickas till honom därifrån.

En särskild fråga är vad som gäller diplomaters inköp i exportbutiker. Enligt RSV:s uppfattning saknas stöd i lagen (1999:445) om exportbutiker (exportbutikslagen) att sälja obeskattade varor till diplomater som avser göra en EU-intern resa. I 1 § nämnda lag sägs nämligen att det i en exportbutik enbart får säljas obeskattade gemenskapsvaror till passagerare som reser till plats utanför EG:s skatteområde. Till detta kommer att skattefrihet för diplomater i nämnda situation saknar lagstöd i LAS och LTS (det är varken en situation som omfattas av återbetalningsregeln i 31 a § LAS respektive 31 a § LTS eller skattefrihetsbestämmelsen i 8 § LAS respektive 9 § LTS; någon annan reglering om diplomater finns inte i nämnda lagar). Nämnda inköp faller även utanför privatinförsellagen.

Mervärdeskatt

Även mervärdesskattefriheten vid försäljning på EU-interna resor har upphört fr.o.m. den 1 juli 1999. I vissa fall kan försäljning ske utan mervärdesskatt till diplomater, se RSV:s skrivelse av den 24 augusti 1998, Skattefrihet för internationella organisationer, diplomater, beskickningar m.fl. i andra EG-länder .

Särskilda bestämmelser tillämpas vid försäljning i exportbutik. Enligt mervärdesskattelagen (1994:200), ML, kan försäljning av varor ske mervärdesskattefritt i en sådan butik som avses i exportbutikslagen. Som framgår ovan i avsnittet Punktskatt, kan obeskattade gemenskapsvaror i en exportbutik dock endast säljas till flygpassagerare som reser till en plats utanför EG:s skatteområde. Annan försäljning får inte ske i en exportbutik (jfr 1 § exportbutikslagen). Det innebär att det i en exportbutik inte går att sälja varor utan mervärdesskatt till diplomater som avser att göra en EU-intern resa.