Områden: Inkomstskatt (Tjänst)

Datum: 2017-01-23

Dnr: 131 32914-17/111

1 Sammanfattning

Artikel 13 punkt 7 i det nordiska skatteavtalet hindrar inte beskattning i Sverige vid överlåtelse av andelar i svenska bolag som har förvärvats benefikt efter det att personen fått hemvist i annat nordiskt land i avtalets mening. Sverige äger dock bara rätt att beskatta den del av värdeökningen som är hänförligt till tid före hemvistbytet.

2 Frågeställning

Fråga har ställts om benefika förvärv av andelar i svenska bolag måste ha skett innan det att personen fått hemvist i en annan stat enligt det nordiska skatteavtalet för att beskattning i Sverige enligt artikel 13 punkt 7 ska kunna ske vid avyttring av andelar.

3 Gällande rätt m.m.

Av artikel 13 punkt 7 i det nordiska skatteavtalet framgår att den tidigare hemviststaten, i detta fall Sverige, endast får beskatta den värdeökning som uppkommit innan den fysiska personen fick hemvist i den andra avtalsslutande staten.

4 Bedömning

Som framgår av artikel 13 punkt 7 i det nordiska skatteavtalet får den tidigare hemviststaten, i detta fall Sverige, beskatta den värdeökning som uppkommit innan den fysiska personen fick hemvist i den andra avtalsslutande staten. Enligt bestämmelsens ordalydelse är Sverige i det aktuella fallet oförhindrat att beskatta den värdeökning som uppkommit innan hemvistbytet och detta oavsett om personen i fråga ägde andelarna vid tidpunkten för hemvistbytet eller senare förvärvade dessa genom ett benefikt förvärv.