Områden: Mervärdesskatt

Datum: 1998-04-06

Dnr: 1925-98/901

Nytt: 2016-11-29

Detta ställningstagande upphör att gälla och ersätts av ställnngstagandet Hotell- och campingverksamhet, ett eller flera tillhandahållanden, mervärdesskatt, dnr 131 427570-16/111.

Sammanfattning

Skatt tas ut med 12 % på campingtjänster. Campingtjänster bör omfatta, förutom själva upplåtelsen av campingplats eller motsvarande i campingverksamhet även andra tjänster som tillhandahålls som ett naturligt led i upplåtelsen.

Brevförfrågan angående mervärdesskatt avseende telefontjänster på campingplatser

I skrivelse till Riksskatteverket (RSV) den 23 februari har ni ställt förfrågan om mervärdesskatt avseende telefontjänster, telefaxtjänster och tjänster avseende betal-TV på campingplatser.

RSV gör följande bedömning.

Enligt 7 kap 1 § mervärdesskattelagen (1994:200), ML, skall skatt tas ut med 12 % av beskattningsunderlaget för rumsuthyrning i hotellrörelse eller liknande verksamhet samt upplåtelse av campingplatser och motsvarande i campingverksamhet.

RSV har tolkat bestämmelsen så att hotelltjänster bör omfatta, förutom själva rumsuthyrningen, även vissa andra tjänster som tillhandahålls som ett naturligt led i denna uthyrning. Som exempel kan nämnas tillhandahållande åt gästerna av parkeringsplats, telefon, telefax, betal-TV, bad och bastu samt tvätt. (Se avsnitt 5 i RSV:s rekommendationer RSV IM 1993:5 Om mervärdeskatt för livsmedel, hotell- och restaurangtjänster samt personbefordran enligt lagen /1968:430/ om mervärdeskatt).

Enligt RSV:s uppfattning bör ovannämnda rekommendationer gälla även när nämnda tjänster tillhandahålls gästerna i en campingverksamhet. Det innebär att om gästerna tillhandahålls parkeringsplats, telefon, telefax, betal-TV, bad och bastu samt tvätt i anslutning till upplåtelse av campingplats skall mervärdesskatt för tjänsterna tas ut med 12 %.

Ovan angivna gäller endast under förutsättning att det är den som tillhandahåller upplåtelse av campingplatser eller motsvarande som också tillhandahåller ifrågavarande tjänster. Som exempel kan nämnas att för telefontjänster via telefonautomat skall mervärdesskatt tas ut med 25 % i de fall det är ett från campingplatsen fristående företag som upplåter telefonautomaten.

Det bör vidare också observeras att den lägre skattesatsen på nämnda tjänster endast får tillämpas när tjänsterna tillhandahålls i samband med upplåtelse av campingplats. Det innebär att mervärdesskatt skall tas ut med 25 % på tjänster avseende fax, telefon m.m. som tillhandahålls en person som inte samtidigt utyttjar campingmöjligheten.