Områden: Mervärdesskatt

Datum: 1999-12-13

Dnr: 12027-99/100

Nytt: 2001-08-10

Detta ställningstagande har upphört att gälla och ersatts av ställningstagandet Avdragsrätt för fastighetsmäklararvode, dnr 8325-01/100.

Sammanfattning

Skrivelsen behandlar fråga om avdrag för ingående mervärdesskatt på mäklararvode vid fastighetsförsäljning.

Fråga om avdrag för ingående mervärdesskatt på mäklararvode vid fastighetsförsäljning

Huvudregeln om rätt till avdrag för ingående mervärdesskatt finns i 8 kap. 3 § första stycket mervärdesskattelagen (1994:200), ML. Regeln innebär i huvudsak att den som är skattskyldig har rätt att göra avdrag för ingående moms på förvärv eller import för den verksamhet som medför skattskyldighet. Med "verksamhet som medför skattskyldighet" förstås enligt 1 kap. 7 § andra stycket ML sådan verksamhet i vilken omsättningen av varor eller tjänster medför skattskyldighet enligt 1 kap. 2 § första stycket 1 ML. Enligt sistnämnda bestämmelse, jämfört med samma kapitels 1 § första stycke 1 avser, med vissa här ej aktuella undantag, skattskyldigheten sådan omsättning inom landet av varor och tjänster som är skattepliktig och görs i en yrkesmässig verksamhet.

Av huvudregeln framgår således att avdragsrätten begränsas till ingående skatt på förvärv i en verksamhet som medför skattskyldighet, dvs. i enlighet med det ovan sagda för skattepliktiga omsättningar av varor eller tjänster inom ramen för en yrkesmässig verksamhet.

I förarbetena till ML uttalas beträffande den aktuella bestämmelsen i 8 kap. 3 § första stycket bl.a. följande. Den föreslagna 3 § ger avdragsrätt endast för sådan ingående skatt som hänför sig till förvärv eller sådan införsel av varor eller tjänster i den verksamhet som medför skattskyldighet. En vara eller tjänst är att anse som förvärvad eller införd i en sådan verksamhet endast i den mån varan eller tjänsten skall användas eller förbrukas i verksamheten (prop. 1993/94:99 s. 209).

Innebörden av huvudregeln för avdragsrätt i 8 kap. 3 § ML skall tolkas mot bakgrund av i första hand artikel 17 punkt 2 i sjätte mervärdesskattedirektivet (77/388/EEG) enligt vilken avdragsrätten i princip begränsas till mervärdesskatt på varor och tjänster i och för skattepliktiga transaktioner. För att rätt till avdrag skall anses föreligga enligt direktivet förutsätts att varorna och tjänsterna skall ha en direkt och omedelbar anknytning till skattepliktiga transaktioner och att endast den ingående skatt som bärs direkt av de olika kostnadskomponenterna i en skattepliktig transaktion får dras av.

Av den lämnade redogörelsen för ML:s och sjätte direktivets grundläggande bestämmelser om avdragsrätt framgår att en förutsättning för att avdrag för ingående skatt skall medges är att skatten kan anses hänförlig till en av den skattskyldige bedriven verksamhet bestående av mervärdesskattepliktiga transaktioner.

I EG-domstolens mål C-4/94 BLP Group plc mot Commissioners of Customs and Excise vägrades ett moderbolag med koncerngemensamma funktioner avdrag för kostnader hänförliga till försäljning av aktier i dotterbolag eftersom en skattefri transaktion ansågs föreligga till vilken kostnaderna ansågs direkt hänförliga (jfr. punkterna 19, 21 och 25).

Skatterättsnämnden har i ett meddelat förhandsbesked den 16 november 1999 prövat en fråga om avdragsrätt. Nämnden fann därvid bl.a. att i mervärdesskattehänseende kunde inte förvärv för anskaffning för att tillföra ett bolag aktiekapital eller för att notera ett bolags aktier på börs anses ha ett sådant direkt eller omedelbart samband med ett bolags verksamhet sådan den kommer till uttryck i skattepliktiga omsättningar att ingående skatt som belöper på förvärven är avdragsgill. I stället fick enligt nämndens mening sådana förvärv anses gjorda utom ramen för den av bolaget bedrivna verksamhet som omfattas av mervärdesskattesystemet.

Mot bakgrund av det anförda fann nämnden att bolaget inte hade rätt till avdrag för ingående skatt som hänförde sig till den i anknytning till nyemissionen betalade registreringsavgiften och årliga avgiften till Stockholms fondbörs eller den ingående skatt som hänför sig till avgifterna till Värdepapperscentralen.

Omsättning av fastighet är enligt 3 kap. 2 § ML undantagen från skatteplikt. Avdrag för ingående mervärdesskatt som belöper på kostnader i samband med sådan omsättning bör till följd härav inte medges. Mäklararvoden är exempel på sådan kostnad som har en direkt koppling till omsättning av fastighet.

Med beaktande av det förändrade rättsläget anser Riksskatteverket(RSV) att rätt inte föreligger till avdrag för ingående mervärdesskatt belöpande på mäklararvode vid fastighetsförsäljning. Detta ställningstagande från RSV:s sida innebär således att RSV:s ställningstagande i RSV:s skrivelse den 14 november 1991 (dnr 19452-91/D29) inte längre gäller.