Områden: Mervärdesskatt

Datum: 1997-11-06

Dnr: 4862-97/901

Nytt: 2016-01-20

Detta ställningstagande upphör att gälla genom ställningstagandet Upphävande av flera olika ställningstaganden, dnr 131 26976-16/111.

Sammanfattning

Riksskatteverket har i skrivelse bedömt att vid sådan förmedling av ett konstverk där förmedlaren är betalningsansvarig för ersättning avseende droit de suite skall ersättningen ingå i förmedlarens beskattningsunderlag. Förmedlaren är då skyldig att redovisa mervärdesskatt för förmedlingsprovisionen och droit de suite.

Fr.om. den 1 januari 1996 har i 26 j § lagen (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk införts en rätt till ersättning för konstnär vid vidareförsäljning av exemplar av konstverk i vissa fall (droit de suite). Om ett exemplar av konstverk som har överlåtits säljs vidare inom upphovsrättens giltighetstid av en näringsidkare i hans yrkesmässiga verksamhet, har upphovsmannen rätt till ersättning av säljaren. Upphovsmannen har rätt till ersättning även i annat fall, om försäljningen förmedlas av en näringsidkare i dennes yrkesmässiga verksamhet. I ett sådant fall skall ersättningen betalas av näringsidkaren. Ersättningen skall vara fem procent av försäljningspriset exklusive mervärdesskatt. Upphovsmannen har dock inte rätt till ersättning för droit de suite om priset understiger en tjugondel av basbeloppet enligt lagen (1962:381) om allmän försäkring. Endast en organisation som företräder ett flertal svenska upphovsmän på området har rätt att kräva in ersättningen.

I prop. 1996/97:10 avseende mervärdesskatt inom kultur- , utbildnings- och idrottsområdet har föredragande statsråd angivit: "Enligt regeringens mening måste enligt allmänna principer det belopp säljaren respektive förmedlaren tar ut av köparen för att kunna erlägga ersättningen ingå i beskattningsunderlaget för försäljningen av konstverket. Mervärdesskatt skall därför utgå även på denna del."

Fråga var om ersättning för droit de suite ingår i säljarens eller i förmedlarens beskattningsunderlag i de fall försäljningen av konstverket sker genom en förmedlare ( t.e.x ett auktionsföretag).

Riksskatteverket har i sin skrivelse bedömt att den avgörande frågan är vem som är betalningsansvarig för droit de suite. I de fall en förmedlare är betalningsansvarig för droit de suite måste denna anses ingå i förmedlarens beskattningsunderlag. Förmedlaren är därför skyldig att redovisa mervärdesskatt dels för förmedlingsprovisionen och dels för ersättningen avseende droit de suite.