Områden: Mervärdesskatt

Datum: 1998-01-22

Dnr: 417-98/900

Nytt: 2008-02-12

Detta ställningstagande upphör att gälla. Ställningstagandet behandlar hur EU-bidrag ska hanteras i avvaktan på rättslig prövning. Regeringsrätten har meddelat domar avseende nu aktuella frågor 1999-06-01 (RÅ 1999 ref. 33) samt 1999-12-16 (RÅ 1999 not. 282).

Det finns för närvarande ett antal frågor, som gäller om EU-bidrag är skattepliktiga eller inte enligt mervärdesskattelagen (1994:200), ML. Motsvarande gäller frågan om omfattningen av avdragsrätten för ingående skatt i de fall den skattskyldige erhållit EU-bidrag.

Hur EU-bidragen ska behandlas ur mervärdesskattesynpunkt är föremål för rättslig prövning. I avvaktan på att lagakraftvunnet avgörande av domstol föreligger eller lagändring sker bör EU-bidragen behandlas på följande sätt.

Riksskatteverket (RSV) anser att frågan om EU-bidragens skatteplikt enligt ML får avgöras enligt lagens allmänna regler. Något generellt svar kan inte ges utan skatteplikten får bedömas från fall till fall. Avgörande faktorer är om det kan anses föreligga en motprestation, hur bidraget fastställs och när man kan fastställa bidragets storlek, vem som betalar bidraget och vem som tar emot bidraget. Vid bedömningen kan nedanstående uppställning tjäna som ledning.

Bidraget anses

Mervärdesskattelagen

Effekter

- utgöra vederlag för leverans av vara eller tillhandahållande av tjänst, dvs omsättning enligt ML

1 kap. 1 § 3 kap. 30 a § 3 st.

- tillhandahållandet utgör omsättning- i det fall tjänsten tillhandahålls mot EU:s institutioner är omsättningen undantagen från moms

1 kap. 1 §

- tillhandahållandet utgör omsättning- i det fall tjänsten tillhandahålls mot svensk institution är omsättningen momspliktig och moms skall debiteras

- inte utgöra vederlag för leverans av vara eller tillhandahållande av tjänst, dvs faller utanför ML:S tillämpningsområde

1 kap. 1 §

- tillhandahållandet utgör inte omsättning

Om SKM med hänsyn till det osäkra rättsläget väljer att avvakta med att fatta beslut i väntan på ett lagakraftvunnet avgörande och om fråga uppkommer om återbetalning av skatt "Moms att få tillbaka" anser RSV att beloppet ska betalas ut till företaget. I dylika fall ska det då meddelas att utredning pågår av den ovannämnda frågan. Meddelandet kan utformas enligt nedan.

MEDDELANDE OM UTBETALNING AV ÖVERSKJUTANDE INGÅENDE SKATT.

Redovisningsperiod: xxx 19xx

Härmed meddelar ....... har utbetalats 19xx.

I avvaktan på ett ytterligare klarläggande av ..... ..... redovisningsperioden.

Observera att skattemyndighetens beslut att återbetala skatt inte utgör ett avgörande av skattefrågan.