Områden: Mervärdesskatt

Datum: 2004-06-02

Dnr: 130 219117-04/1152

Nytt: 2007-04-23

Detta ställningstagande upphör att gälla och ersätts av ställningstagandet Omsättningsland — 5 kap. 11 § 2 a och 2 b ML, dnr 131 180127-07/111.

Ni har inkommit med fråga huruvida det ska vara moms på tillhandahållen tjänst när ett rederi tillhandahåller en transporttjänst i samband med varuimport.

Bakgrund

Skatteverket har uppfattat frågan som följer:En norsk åkare kör gods som förs in från Norge till Frankrike på uppdrag av ett norskt företag. Varorna går fysiskt via Sverige. Lastbilen lämnar Sverige till annat EG-land via båt med ett svenskt rederi. Ska det svenska rederiet debitera moms på transportkostnaden till den norska åkaren?

Den rättsliga regleringen

Omsättningsland vid transporttjänst regleras i mervärdesskattelagens (1994:200) (ML) 5 kap. 5, 5a och 11 §§.

Av 5 § framgår att en varutransporttjänst som utförs i Sverige och i land utanför EG är i sin helhet omsatta utomlands, om transporten sker direkt till eller från utlandet.

Enligt 5a § är en varutransporttjänst som påbörjas i Sverige och avslutas i ett annat EG-land eller som har ett direkt samband med en sådan transport omsatt i sin helhet inom landet.

Enligt 11 § anses tjänster som finns i 4-8 §§ som omsättning utomlands i vissa fall. Ett sådant fall är enligt punkt 2 b när det är fråga om transport eller annan tjänst inom landet som avser varor som speditör eller fraktförare tillhandahåller en utländsk uppdragsgivare i ett land utanför EG i samband med import eller export av varan.

Skatteverkets bedömning

Skatteverket anser att en tjänst som ett rederi tillhandahåller en speditör i samband med att en vara exporteras eller importeras från/till ett tredje land, ska anses omsatt utomlands. Detta gäller om transporttjänsten tillhandahålls en utländsk uppdragsgivare i ett land utanför EG. Någon svensk moms ska då inte tas ut.

I ert insända exempel, där en vara transporteras på lastbil från Norge till Frankrike, med båt mellan Sverige och Danmark och mellan Danmark och Tyskland, anser Skatteverket att det inte ska påföras svensk moms på transporten mellan Sverige och Danmark då denna sker i samband med att en vara importeras från Norge. Tjänsten får då anses omsatt utomlands. När det gäller sjötransporten mellan Danmark och Tyskland kan svensk moms inte bli aktuell. Huruvida moms ska utgå i Danmark eller inte kan Skatteverket inte uttala sig om.