Områden: Mervärdesskatt

Datum: 2000-03-03

Dnr: 2327-00/120

Nytt: 2007-01-12

Detta ställningstagande upphör att gälla och ersätts av ställningstagandet Omsättningsland - liknande rättigheter, dnr 131 607501-06/111.

Sammanfattning

RSV anser att "köp" av domännamn får anses utgöra ett tillhandahållande i form av en överlåtelse eller upplåtelse av en rättighet som omfattas av bestämmelserna i 5 kap. 7 § 2 st. 1 p. ML.

RSV har erhållit Er förfrågan angående den momsmässiga behandlingen vid köp av domännamn från utlandet.

RSV anser att köp av domännamn får anses utgöra ett tillhandahållande i form av en överlåtelse eller upplåtelse av en rättighet som omfattas av bestämmelserna i 5 kap. 7 § 2 st. 1 p. i mervärdesskattelagen (ML). Av Er förfrågan synes framgå att Ni köpt domännamnet i egenskap av näringsidkare. I sådant fall är Ni som köpare skattskyldig för förvärvet (enligt 1 kap. 2§ 1 st. 2 p. ML) och Ni är skyldig att redovisa sk förvärvsmoms. Detta innebär att Ni som förvärvare erhåller en faktura utan moms och Ni ska efter omräkning till svenska kronor själv beräkna fram och redovisa utgående moms i Er skattedeklaration. Därefter prövas avdragsrätten för den beräknade förvärvsmomsen och avdragsgillt belopp redovisas som ingående moms.

Redogörelse för den momsmässiga behandlingen av tjänster som omfattas 5 kap. 7 § ML samt exempel på hur diverse transaktioner ska redovisas i skattedeklarationen återfinner Ni i bifogat utdrag ur Handledning för mervärdesskatt 1999 (avsnitt 10.3.5 ). Momshandledningen återfinns även på RSV:s hemsida www.rsv.se, där Ni återfinner momsinformationen under momsportalen.