Områden: Mervärdesskatt

Datum: 2011-01-28

Dnr: 131 65955-11/111

Nytt: 2023-10-13

Denna information ska inte längre tillämpas. Det ersätts av Skatteverkets ställningstagande 2023-10-13, dnr 8-2595610.

Denna information ersätter styrsignalen ”Omsättningsland vid auktionsförsäljning” publicerad den 21 december 1995 (dnr 9085-95/902).

Överföring och gemenskapsintern försäljning

I vissa fall överförs varor från Sverige till ett annat EU-land för att därefter omsättas i det andra landet. Eftersom varan inte finns i Sverige när transporten till köparen påbörjas innebär det att försäljningen inte är en omsättning i Sverige. Istället kan säljaren vara skyldig att registrera sig i det andra landet för överföringen av varorna samt för sin omsättning där.

Det förekommer att andra EU-länder har bestämmelser som innebär att köparen i vissa fall ska anses göra ett gemenskapsinternt förvärv i den situation som nämns ovan. Istället för en överföring anses alltså en direktförsäljning från Sverige till slutkunden i det andra landet äga rum. Som exempel på sådana situationer kan nämnas auktionsförsäljning av varor från ett annat EU-land. Det gäller t.ex. vid försäljning av skinn på pälsdjursauktioner i Finland och Danmark. Ett annat exempel är varor som läggs i vissa former av lager, t.ex. call-off stock.

Av praktiska skäl kan i sådana fall en svensk säljare i skattedeklarationen få redovisa omsättningen till köparen som en varuleverans till ett annat EU-land istället för en överföring. Försäljningen ska då även redovisas i en periodisk sammanställning med angivande av köparens VAT-nummer i det andra landet.