Områden: Mervärdesskatt

Datum: 1995-12-21

Dnr: 9085-95/902

Nytt: 2011-01-28

Detta ställningstagande upphör att gälla och ersätts av Praktisk information rörande överföring och gemenskapsintern försäljning, dnr 131 65955-11/111.

Enligt Skattestyrelsen skall pälsdjurskinn som förts över från Sverige till Finland för att försäljas där på auktion bli föremål för ett gemenskapsinternt förvärv i Finland.

Enligt Riksskatteverkets uppfattning bör en vara som förs över från Sverige till ett annat EG- land för att där omsättas på auktion inte anses omsatt inom Sverige utan i det land där auktionen äger rum. En svensk skinnförsäljare bör därför, enligt verkets uppfattning, registreras i auktionslandet för sin omsättning där, vilket innebär att det inte heller kan bli fråga om en gemenskapsintern omsättning mellan den svenske skinnförsäljaren och auktionsförrättaren. Detta gäller, ur svensk synvinkel, även om auktionsförrättaren kan anses köpa skinnen vid klubbslaget, eftersom varan då finns i auktionslandet när omsättningen äger rum.

Eftersom det, enligt Riksskatteverkets uppfattning, är fråga om en omsättning utomlands, blir bestämmelserna i 10 kap.12 § andra och tredje styckena mervärdesskattelagen (1994:200)om vägrad återbetalning respektive krav på återföring i de fall avdrag för s.k. fiktiv skatt gjorts , tillämpliga.

Av praktiska skäl kan dock den svenske skinnförsäljaren få redovisa omsättningen till auktionsförrättaren i sin svenska mervärdesskattedeklaration på rad 10 och därmed även i den periodiska sammanställningen (kvartalsredovisningen).