Datum: 2005-02-21

Dnr: 130 101054-05/111

Detta ställningstagande upphör att gälla genom ställningstagande dnr. 202 371947-17/111.

1 Sammanfattning

Angrepp av gremmeniellasvamp på tallskog ska vid den allmänna fastighetstaxeringen 2005 (ATF 05) beaktas inom ramen för jämkning av kostnadsklasspoäng. I de fall angreppen endast innebär temporär tillväxtnedsättning ska Skatteverkets allmänna råd om grunderna för taxeringen och värdesättningen vid 2005 års allmänna och senare års särskilda fastighetstaxeringar av lantbruksenheter (SKV A 2004:10) tillämpas. Av det allmänna rådet framgår att maximal jämkning för skogsskador är fem extra kostnadsklasspoäng. I de fall då angreppen är så stora att dessa föranleder behov av föryngringsavverkning innan den angripna skogen uppnått lägsta ålder för föryngringsavverkning enligt Skogsstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SKSFS 1993:2) ska dock extra kostnadsklasspoäng tilldelas med ledning av följande:

En extra kostnadsklasspoäng skall tilldelas för varje år som återstår till lägsta ålder för föryngringsavverkning enligt Skogsstyrelsens föreskrifter och allmänna råd.

Exempel: Om föryngringsavverkning måste ske ca 20 år före lägsta ålder för föryngringsavverkning jämkas kostnadsklasspoängen med 20 extra kostnadsklasspoäng.

2 Bakgrund och frågeställning

Inom vissa landsdelar förekommer vid beskaffenhetstidpunkten för AFT 05 spridda angrepp av gremmeniellasvamp på tallskog. I huvudsak gäller detta inom Värmlands och Dalarnas län. Angrepp förekommer dock, i mindre omfattning, även inom de omkringliggande länen.

Frågan gäller hur skog angripen av gremmeniellasvamp ska hanteras vid AFT 05, samt under vilka förutsättningar Skatteverkets allmänna råd om skogsskador (SKV A 2004:10) gäller vid angrepp av gremmeniellasvamp.

3 Gällande rätt m.m.

De allmänna grunderna för jämkning av kostnadsklasspoäng framgår av 9 § Skatteverkets föreskrifter om värderingen vid allmän fastighetstaxering av lantbruksenheter 2005 (SKVFS 2004:11) och Skatteverkets allmänna råd om grunderna för taxeringen och värdesättningen vid 2005 års allmänna och senare års särskilda fastighetstaxeringar av lantbruksenheter (SKV A 2004:10).

Av de allmänna råden (SKV A 2004:10, avsnitt 5.1) framgår att svampskador bör föranleda extra kostnadsklasspoäng i de fall skadorna är särskilt omfattande i förhållande till vad som normalt förekommer inom värdeområdet. Större ökning av kostnadsklasspoängen än med fem extra kostnadsklasspoäng för skogsskador bör dock inte ske.

4 Bedömning

Föreligger angrepp av gremmeniellasvamp ska dessa beaktas inom ramen för jämkning av kostnadsklasspoäng. Beroende av angreppens storlek innebär skadan olika grad av tillväxtförluster. I de fall då angreppen är av sådan omfattning att de inte innebär att den angripna skogen i dess helhet tvingas till att avverkas, föryngringsavverkas, i förtid gäller det allmänna rådet om max fem extra kostnadsklasspoäng. Är angreppen däremot av sådan omfattning att den angripna skogen i dess helhet måste avverkas, föryngringsavverkas, i förtid är inte det allmänna rådet om maximalt fem extra kostnadsklasspoäng tillämpligt, eftersom det enbart avser fall då skadorna föranleder temporär/övergående tillväxtnedsättning.

Med förtida avverkning menas här att föryngringsavverkning måste ske innan lägsta ålder för föryngringsavverkning enligt Skogsstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SKSFS 1993:2). Avverkning på grund av angrepp av gremmeniellasvamp aktualiseras när barrförlusten uppgår till 80-90 procent. Värdereduktionen är starkt beroende av hur långt innan lägsta ålder för föryngringsavverkning som avverkning måste ske. Extra kostnadsklasspoäng ska tilldelas med ledning av följande i de fall då föryngringsavverkning måste ske före lägsta ålder för föryngringsavverkning:

En extra kostnadsklasspoäng skall tilldelas för varje år som återstår till lägsta ålder för föryngringsavverkning enligt Skogsstyrelsens föreskrifter och allmänna råd.

Exempel: Om föryngringsavverkning måste ske ca 20 år före lägsta ålder för föryngringsavverkning jämkas kostnadsklasspoängen med 20 extra kostnadsklasspoäng.

Styrsignalen ska tillämpas vid den allmänna fastighetstaxeringen av lantbruksenheter 2005.