Områden: Mervärdesskatt

Datum: 1999-12-13

Dnr: 12013-99/100

Nytt: 2006-03-27

Detta ställningstagande upphör att gälla och får anses ersatt av ställningstagandet Vissa frågor om mervärdesskatt i museiverksamhet, dnr 131 483423-05/111.

Sammanfattning

Skrivelsen behandlar frågeställningen kring tillämplig definition av museum i mervärdesskattehänseende.

Riksskatteverket (RSV) har mottagit frågeställningar kring tillämplig definition av museum i mervärdesskattehänseende.

1 Gällande mervärdesskatteregler

Enligt bestämmelsen i 3 kap. 11 § 4 p. mervärdesskattelagen, (1994:200),ML, undantas från skatteplikt anordnande i museiverksamhet av utställningar för allmänheten och tillhandehållande i museiverksamhet av föremål för utställningar, om verksamheten bedrivs av eller fortlöpande i mer än ringa omfattning understöds av det allmänna.

Museiverksamhet som inte bedrivs av eller har stöd av det allmänna i den omfattning som angetts ovan är skattepliktig. Skattesatsen är 6 % enligt bestämmelsen i 7 kap. 1 § 3 st. 3 p. ML.0

2 Begreppet museum

Begreppet museiverksamhet är varken definierat i lagtexten eller i förarbetena. RSV anser att i avsaknad av en definition bör vägledning om vad som avses med museiverksamhet sökas i Statens kulturråds definition av museum enligt deras tidskrift Museistatistiken 1999:1:

"Enligt den definition av museer som fastställts av the International Council of Museums (ICOM) ska en museiinstitution uppfylla vissa kriterier:

  • ett museum är en institution som genom förvärv och bevarande, forskning och dokumentation, förmedling och undervisning ska främja förståelsen av det kulturella arvet och fördjupa kunskaperna om samhällets framväxt och dess situation i dag
  • samlingar och verksamhet ska vara garanterade ett framtida bestånd
  • verksamheten ska ledas av yrkesutbildad personal
  • vara allmänt tillgänglig och öppen för offentlig insyn" RSV anser således att vid bedömning av huruvida en verksamhet kan anses utgöra museiverksamhet i momshänseende eller inte, bör en samlad bedömning göras av de ovanstående kriterierna.