Datum: 1999-06-15

Dnr: 6226-99/120

Nytt: 2002-02-05

Detta ställningstagande upphör att gälla och ersätts av ställningstagandet Exportbutikers försäljning, dnr 1375-02/100.

Sammanfattning

RSV lämnar i skrivelsen besked på hur verket tolkar vissa bestämmelser om exportbutikers försäljning

Riksskatteverket (RSV) har i en skrivelse den 8 juni 1999 (dnr 5752-99/100) redovisat sin syn på diverse frågor som har samband med taxfreehandelns upphörande den 1 juli 1999. I skrivelsen redogörs bl.a. för RSV:s syn på exportbutiker.

RSV vill nu komplettera skrivelsen med en redovisning av verkets syn beträffande vilka passagerare en exportbutik får sälja till.

I 1 § lagen om exportbutiker anges att obeskattade gemenskapsvaror, med vissa begränsningar som anges i 3 § samma lag, får säljas till flygpassagerare som reser till en plats utanför EG:s skatteområde. Enligt RSV:s uppfattning måste resenärerna uppvisa ett boardingkort med den aktuella flygplatsen ( dvs. den flygplats där exportbutiken finns) som avreseort och en flygplats i ett tredjeland som ankomstort för att få handla i exportbutik.

Enligt den nya lydelsen av 32 § lagen (1994:1563) om tobaksskatt (LTS) respektive 32 § lagen (1994:1564) om alkoholskatt (LAS) får upplagshavare som bedriver verksamhet i exportbutik, göra avdrag på varor som levereras till resande som kan uppvisa färdhandling till tredje land; avdrag medges dock högst med de kvantiteter som får säljas till varje resande. Enligt RSV:s uppfattning föreligger på punktskatteområdet avdragsrätt för upplagshavare endast beträffande resenärer som uppvisat boardingkort för resa direkt till tredje land (dvs. från den svenska avreseflygplats där exportbutiken finns till flygplats i tredje land). Upplagshavaren kan inte medges avdrag om detta inte iakttagits.

RSV har motsvarande synsätt på mervärdeskatteområdet, dvs. endast försäljning till passagerare som åker direkt till tredje land (dvs. från den svenska avreseflygplats där exportbutiken finns till flygplats i tredje land) kan godtas. Detta innebär att 5 kap. 9 § 6 mervärdeskattelagen (1994:200) skall tolkas på så sätt att varan endast anses omsatt utomlands om varan sålts till passagerare som kan uppvisa boardingkort för resa som går direkt från den svenska flygplats där exportbutiken ligger till utländsk flygplats.