Områden: Mervärdesskatt

Datum: 1999-02-15

Dnr: 5816-99/120

Nytt: 2007-08-13

Detta ställningstagande upphör att gälla. Sedan ställningstagandet upprättades har rättspraxis avseende stadigvarande bostad utvecklats, se bl.a. RÅ 2002 ref. 67, RÅ 2002 not. 174 och RÅ 2002 not. 175. Till följd av detta har synen på begreppet stadigvarande bostad i viss mån förändrats bl.a. med avseende på fastigheter som i sin helhet används i hotelliknande verksamhet.

Sammanfattning

Begreppet stadigvarande bostad ej ändrat p g a EG-dom ang personen B.

Det har ifrågasatts om RSV skulle ändra uppfattning beträffande tolkningen av begreppet stadigvarande bostad i ML med anledning av EG-domstolens dom C-346/95, personen B. Den ändrade tolkningen skulle i så fall innebära att nuvarande bedömning som sker med utgångspunkt i byggnadens karaktär skulle i stället göras utifrån syftet med byggnaden.

EG-domen, personen B, avser inte avdragsrätten för ingående moms. Vad EG-domstolen tagit ställning till är skattepliktsfrågan vad gäller tillhandahållande av logi. Domen har således för RSV:s del medfört en ändrad bedöming beträffande skatteplikten för rumsuthyrning (se RSV:s kommentar till Skatterättsnämndens förhandsbesked den 15 juni 1998 angående uthyrning av möblerade lägenheter). Att tolka domen så att den skulle förändra RSV:s syn på avdragsrätten för stadigvarande bostad är därför alltför långtgående slutsatser.

RSV:s uppfattning är därför att den aktuella EG-domen inte medför något ändrat ställningstagande beträffande tolkningen av begreppet stadigvarande bostad i ML.