Områden: Mervärdesskatt

Datum: 1998-12-30

Dnr: 10707-98/900

Nytt: 2007-05-07

Detta ställningstagande upphör att gälla eftersom den avsåg en speciell utbildning som skulle genomföras under åren 1997-1999. Arbetsmarknadsutbildning behandlas i prop. 1996/97:10 och i "Handledning för mervärdesskatt".

Sammanfattning

IT-utbildning i form av arbetsmarknadsutbildning har bedömts vara mervärdesskattepliktig

Förfrågan angående eventuell skatteplikt på informationsteknikutbildning

Arbetsmarknadsdepartementet har genom fax den 28 november 1998 till Riksskatteverket (RSV) ställt förfrågan om eventuell mervärdesskatt på nationellt program för informationsteknikutbildning (IT-utbildning).

Av förfrågan framgår följande

Föreningen Yrkesutbildning SwIT (SwIT) kommer i enlighet med avtal med staten att genomföra ett nationellt program för IT-utbildning. Syftet med det nationella programmet för IT-utbildningen är att avhjälpa bristen på kompetent yrkesutbildad personal inom IT-området. Detta gäller bl.a. programmerare, applikationsutvecklare och nätverkstekniker. Det nationella programmet för IT-utbildningen beräknas omfatta 10 000 personer under perioden den 1 december 1997 - den 31 december 1999. Målgruppen är främst de arbetslösa som är inskrivna vid den offentliga arbetsförmedlingen, men även anställda som har behov av att förnya eller byta arbetsuppgifter kan komma i fråga.

Riksskatteverket gör följande bedömning.

Förordningen (1997:1159) om IT-utbildning innehåller bestämmelser om arbetsmarknadsutbildning under tiden den 1 december 1997 - den 31 december 1999 i form av IT-utbildning. Av 8 § nämnda förordning framgår att ansökan om IT-utbildning skall göras hos länsarbetsnämnden, som beslutar om utbildningen.

Enligt 3 kap. 8 § mervärdesskattelagen (1994:200), ML, undantas från skatteplikt omsättning av tjänster som utgör

- grundskole-, gymnasieskole- eller högskoleutbildning, om utbildningen anordnas av det allmänna eller en av det allmänna för utbildningen erkänd utbildningsanordnare, och

- utbildning som enligt studiestödslagen (1973:349) berättigar eleven till studiestöd.

Nämnda bestämmelser infördes den 1 januari 1997 genom SFS 1996:1327. Utformningen av den nya bestämmelsen medförde skatteplikt för yrkesutbildning och omskolning som inte sker inom gymnasieutbildningen, högskolan eller annars i studiestödsberättigad utbildning. I förarbetena till lagändringen, prop. 1996/97:10 s. 24, framgår följande beträffande arbetsmarknadsutbildning.

"Inom varje län upphandlar länsarbetsnämnden och arbetsförmedlingarna utbildning från olika uppdragstagare såsom högskolor, AMU-gruppen, komvux, företag m.m. Utbildningen sker på olika nivåer och i olika former. För att inte skapa onödiga administrativa problem och gränsdragningssvårigheter anser regeringen att det är viktigt att dessa utbildningar i mervärdesskattehänseende behandlas lika oavsett utformning. Med hänsyn till den skiftande form dessa utbildningar kan ges i, och till att det i stor omfattning är kommersiella utbildare som undervisar eleverna, anser regeringen att det inte är lämpligt att undanta omsättning av denna utbildning från skatteplikt."

Den aktuella IT-utbildningen utgör en form av arbetsmarknadsutbildning. Mot bakgrund av det ovan anförda anser RSV att utbildningen utgör en skattepliktig omsättning av tjänst enligt ML.