Områden: Mervärdesskatt

Datum: 1998-12-10

Dnr: 9227-98/901

Nytt: 2007-03-13

Detta ställningstagande upphör att gälla till följd av en lagändring den 1 juli 2002 avseende utländska företags skattskyldighet.

Sammanfattning

Arkitekttjänster som tillhandahålls via e-mail har bedömts vara tjänst som avser en fastighet enligt 5 kap 4 § ML.

Mervärdesskatt på arkitekttjänster som tillhandahålls genom e-mail

I skrivelse som den 15 oktober kommit in genom fax till Riksskatteverket(RSV) har ni ställt förfrågan om mervärdesskatt på arkitekttjänster som tillhandahålls från utlandet. Av skrivelsen framgår att ni är projektledare för ett byggnadsprojekt i Sverige och att ni anlitar amerikanska arkitekter som konsulter. Arkitekterna i USA översänder ritningar till byggprojektet med e-mail och bud.

Enligt huvudregeln inträder skattskyldighet till mervärdesskatt vid skattepliktig omsättning av varor och tjänster inom landet som görs i en yrkesmässig verksamhet.

Fråga är först i vilket land som arkitekttjänsterna kan anses omsatta.

Av 5 kap. 4 § mervärdesskattelagen (1994:200), ML, framgår att tjänster som avser en fastighet är omsatta inom landet, om fastigheten är belägen i Sverige.

Som exempel på tjänster som avser fastighet kan nämnas byggledningstjänster, ritning, projektering och konstruktion. Tjänsterna skall också ha direkt anknytning till en viss fastighet.

En arkitekttjänst, som har direkt anknytning till en viss fastighet, är en tjänst på fastighet oavsett om den tillhandahålls genom e-mail eller bud. Sättet på vilket tjänsten tillhandahålls saknar betydelse. Det innebär i detta fall att arkitekttjänsterna är omsatta i Sverige oavsett om arkitekterna finns i USA när de utför tjänsten.

Därefter är fråga om vem som skall redovisa skatt för de utförda arkitekttjänsterna.

Huvudregeln, som är tillämplig bl.a. på tjänster enligt 5 kap. 4 § ML, är att det är säljaren av en vara eller tjänst som skall redovisa skatt för sin omsättning i Sverige. Det innebär i förevarande fall att de amerikanska arkitekterna skall registreras för och betala svensk mervärdesskatt för tjänsterna.