Områden: Mervärdesskatt

Datum: 1998-10-29

Dnr: 9719-98/901

Nytt: 2008-01-08

Denna skrivelse upphör att gälla eftersom den behandlar uppgifter om redovisning som inte överensstämmer med utformningen av nuvarande skattedeklaration. Det är inte heller fråga om något ställningstagande utan en information som inte längre är helt korrekt.

Sammanfattning

Brevfråga med frågeställningar kring omsättningsland för vissa transaktioner samt redovisning av dessa transaktioner i skattedeklaration och kvartalsredovisning (KVR)

Redovisning av omsättning och förvärv

Riksskatteverket har mottagit Er skrivelse angående frågeställningar kring momsredovisning etc av vissa omsättningar och förvärv.

Av uppgifterna i Er skrivelse anges att i de fall varor från USA blir föremål för leveranser inom EG erläggs tull och importmoms av den amerikanske säljarens momsrepresentant "fiscal representative". I nedanstående svar förutsätts, vid EG-leveranser, att den amerikanske säljaren i sina fakturor anger att denne är momsregistrerad inom EU (via representant) och även åberopar sitt EU VAT-nummer. Vidare är utgångspunkten för nedanstående svar den svenska momslagstiftningen. I de fall det anges att omsättningen inte anses gjord i Sverige, kan således transaktionen bli föremål för beskattning i annat land.

Alt. 1 - direktleverans från USA till Sverige

Inköp av varor:

Med import förstås att en vara förs in till Sverige från en plats utanför EG (2 kap. 1 a § ML). Varan skall rent fysiskt transporteras till Sverige från tredje land. Varan kan dock vid s.k. T1-transitering transporteras genom annat EG-land. När varan förs in från tredje land skall moms erläggas såvida importen inte är undantagen från skatteplikt enligt någon bestämmelse i 3 kap. ML (1 kap. 1 § 1 st. ML). Moms vid import tas ut av tullverket.

Av Er beskrivning anges att Ni förvärvar varor som importeras direkt till Sverige från USA och för dessa transaktioner erlägger Ni importmoms/ införselmoms. I det fall Ni har avdragsrätt redovisas den påförda importmomsen/införselmomsen såsom "Avdragsgill ingående moms" i ruta 37 i skattedeklarationen.

Försäljning av varor i Sverige:

I det fall dessa varor är mervärdesskattepliktiga och sedan omsätts i Sverige, redovisas denna omsättning såsom "Momspliktig omsättning inom Sverige" i ruta 11 och tillhörande debiterad skatt såsom "Utgående moms" i ruta 32-34 i skattedeklarationen.

Kvartalsredovisning (KVR):

Kvartalsredovisningen (KVR) omfattas inte avseende dessa transaktioner då endast transaktioner som innebär leverans till annat EG-land, som föranleder beskattning för GIF hos köparen, skall lämna i en sådan periodisk sammanställning.

Alt. 2 - leverans via Holland till kund i Sverige

Inköp av vara:

Av uppgifterna i Er skrivelse anges att tull och importmoms avseende varorna från USA erläggs av den amerikanske säljarens momsrepresentant "fiscal representative" i samband med uttag ur lager i Holland och därefter sker en levererans till de nordiska länderna. Varan sänds i detta alternativ därmed från annat EG-land (Holland) till Sverige.

Om en näringsidkare i Sverige med rätt till avdrag för ingående skatt eller rätt till återbetalning av ingående skatt enligt 10 kap. 9-13 §§ ML mot ersättning förvärvar en annan vara än ett nytt transportmedel eller en punktskattepliktig vara skall förvärvsbeskattning ske i Sverige. Detta förutsätter dock att förvärvet gjorts från en säljare som åberopar ett VAT-nr i ett annat EG-land och att varan transporteras till Sverige från ett annat EG-land. Det saknar betydelse vem som utfört eller låtit utföra transporten. Bestämmelser om detta återfinns i 1 kap. 2 § 1 st. 5 p. samt 2 a kap. 2 § 1 p. och 3 § 1 st. 3 p. ML.

Förvärvet av varor på ovanstående sätt skall således förvärvsbeskattas genom ett sk gemenskapsinternt förvärv (GIF). Detta redovisas såsom "Utgående moms på varuförvärv från annt EG-land" i ruta 35 i skattedeklarationen. Därefter prövas avdragsrätten för denna förvärvsskatt och avdragsgill skatt redovisas såsom "Avdragsgill ingående moms" i ruta 37 i skattedeklarationen.

Inköp av tjänst:

Av Era uppgifter anges att Ni har köpt frakttjänsten från ett annat företag än varuförsäljaren och tjänsten avser att få varorna levererade till Sverige.

I det fall då ett transportföretag utför en transport av varor från ett annat EG-land till Sverige och Ni som beställare åberopar Ert svenska VAT-nummer anses transporttjänsten omsatt inom landet enligt 5 kap. 5 a § 1 st. 2 p. ML. Ni är som köpare i sådant fall skattskyldig och skall som förvärvare av tjänsten redovisa utgående skatt på förvärvet. Observera att förvärvsbeskattning av den inköpta frakttjänsten skall redovisas såsom "Utgående moms på tjänsteförvärv från utlandet" i ruta 36 i skattedeklarationen. Därefter prövas avdragsrätten för denna förvärvsskatt och avdragsgill skatt redovisas såsom "Avdragsgill ingående moms" i ruta 37 i skattedeklarationen.

Försäljning av varor i Sverige:

I det fall dessa varor är mervärdesskattepliktiga och sedan omsätts i Sverige, redovisas denna omsättning såsom "Momspliktig omsättning inom Sverige" i ruta 11 och tillhörande debiterad skatt såsom "Utgående moms" i ruta 32-34 i skattedeklarationen.

Kvartalsredovisning (KVR):

Kvartalsredovisningen (KVR) omfattas inte alls avseende dessa transaktioner då endast transaktioner som innebär leverans till annat EG-land, som föranleder beskattning för GIF hos köparen, skall lämna i en sådan periodisk sammanställning.

Alt. 3 - leverans via Holland till kund i Danmark eller Finland

Inköp av varor och efterföljande omsättning i annat EG-land:

I Er beskrivning anges förutsättningarna enligt alt. 2 föreligger med den skillnaden att leveransen istället sker direkt till Er kund i Danmark eller Finland. Ni uppträder i detta avseende som sk mellanman.

I de fall den s.k. mellanmannen är registrerad till moms i Sverige skall denne inte anses ha gjort ett GIF i Sverige om han visar att förvärvet gjorts för en efterföljande omsättning i ett annat EG-land och den till vilken omsättningen görs är skattskyldig för omsättningen. Bestämmelser om detta finns i 2 a kap. 6 § 3 st. ML. Viss uppgiftsskyldighet åligger dock mellanmannen.

Avseende ovanstående transaktioner skall således ingen förvärvsbeskattning ske i Sverige (2 a kap. 2 § p. 2 och 6 § tredje stycket ML). Dock skall förvärvet redovisas såsom "Trepartsförvärv av varor från annat EG-land" i ruta 26 i skattedeklarationen.

Kvartalsredovisning (KVR): Avseende den efterföljande omsättningen skall denna redovisas såsom "Värde av trepartshandel" i kolumn 3 i KVR. Observera att det är treparts-förvärvet som skall redovisas i ruta 26 i skattedeklarationen till skillnad från i KVR där Ni uppger trepartsförsäljningen.

Inköp av tjänst: Av Era uppgifter anges att Ni har köpt frakttjänsten från ett annat företag än varuförsäljaren och tjänsten avser att få varorna levererade till Danmark eller Finland.

I det fall då ett transportföretag utför en transport av varor mellan EG-länder och Ni som beställare åberopar Ert svenska VAT-nummer anses transporttjänsten omsatt inom landet enligt 5 kap. 5 a § 1 st. 2 p. ML. Ni är som köpare i sådant fall skattskyldig och skall som förvärvare av tjänsten redovisa utgående skatt på förvärvet. Observera att förvärvsbeskattning av den inköpta frakttjänsten skall redovisas såsom "Utgående moms på tjänsteförvärv från utlandet" i ruta 36 i skattedeklarationen. Därefter prövas avdragsrätten för denna förvärvsskatt och avdragsgill skatt redovisas såsom "Avdragsgill ingående moms" i ruta 37 i skattedeklarationen.

Alt. 4 - leverans via Holland till kund i Norge

Försäljning av varor:

I detta fall erlägger norsk kund tull och importmoms till Norge. Ni fakturerar kunden enbart varuvärdet.

Med export avses enligt 1 kap. 10 § ML sådan omsättning utanför EG av varor eller tjänster som görs i en yrkesmässig verksamhet som bedrivs här i landet. Vidare anses svenska företags verksamhet i tredje land utgöra exportverksamhet. Export föreligger även om varorna av transport-tekniska skäl transporteras via annat EG-land till tredje land.

Sådan omsättning anses således utgöra exportomsättning vilken redovisas såsom "Omsättning av varor utanför EG (export)" i ruta 21 i skattedeklarationen.

Förvärv av tjänst:

Vidare synes Ni inköpa frakttjänsten för transport av varor från Holland till Norge.

Sådan transporttjänst anses omsatt utomlands, varför förvärvet av denna tjänst inte föranleder någon beskattning i Sverige. Någon redovisning i skattedeklarationen skall således inte ske.

Kvartalsredovisning (KVR):

Kvartalsredovisningen (KVR) omfattas inte alls avseende dessa transaktioner då endast transaktioner som innebär leverans till annat EG-land, som föranleder beskattning för GIF hos köparen, skall lämna i en sådan periodisk sammanställning.

Av de ovanstående svaren framgår således i vilka avseende Ni måste ändra Er redovisning i skattedeklaration och Kvartalsredovisning.