Områden: Mervärdesskatt

Datum: 1998-08-20

Dnr: 1998-08-20

Nytt: 2007-05-07

Detta ställningstagande upphör att gälla och får anses ersatt av ställningstagandet Vinstmarginalbeskattning och utländska begagnade bilar och motorcyklar, dnr 131 68738-07/111.

I skrivelse från RSV den 31 oktober 1995, Dnr 7858-95/900 Mervärdesskatten på omsättning av begagnade varor m.m., redogjordes under avsnitt 8 EG-handel för de, vid den tidpunkten, nya bestämmelsernas tillämpning i ett antal situationer.

Under Exempel B i det nämnda avsnittet berörs fallet med en svensk återförsäljare som säljer en begagnad vara till en återförsäljare i annat EG-land. Avslutningsvis under detta exempel berörs också den omvända situationen d.v.s den situationen när en svensk återförsäljare förvärvar en vara från en återförsäljare i ett annat EG-land. Det har framkommit önskemål om ett förtydligande kring just denna sistnämnda situation.

Av 9 a kap. 1 § p. 2. ML framgår att VMB kan tillämpas beträffande försäljning av begagnade varor som förvärvats från en näringsidkare i ett annat EG-land. Dock förutsätts att näringsidkaren i det andra landet själv tillämpat sitt lands motsvarighet till VMB vid sin försäljning till den svenske återförsäljaren. Att så är fallet styrkes genom att säljaren på sin faktura anger "Secondhand goods" eller "Margine scheme". Härigenom undantas förvärvet från beskattning (GIF) i enlighet med 3 kap. 30 f § ML.

Detta innebär vidare att näringsidkaren i det andra landet tar ut moms på försäljningen, dock ej öppet debiterad. Den sålunda erlagda utländska momsen utgör därmed en del av inköpskostnaden hos den svenske köparen och får därför inverkan på vinstmarginalen.

En svensk återförsäljare som däremot åberopat sitt VAT-nr för att härigenom förvärva en begagnad vara utan utländsk moms,får inte tillämpa VMB vid sin vidareförsäljning. Ett sådant, från utländsk moms skattefritt förvärv, medför att den svenske återförsäljarens vidareförsäljning skall beskattas enligt ML:s allmänna bestämmelser d.v.s. beskattning av GIF i enlighet med bestämmelserna i 2 a kap. ML, eventuell avdrag för ingående skatt samt utgående skatt på hela försäljningspriset vid vidareförsäljningen.