Områden: Mervärdesskatt

Datum: 1998-08-24

Dnr: 1998-08-24

Nytt: 2007-05-07

Detta ställningstagande upphör att gälla eftersom den i huvudsak innehåller information som framgår av Handledning för mervärdesskatt.

Till Riksskatteverket (RSV) har inkommit en rad förfrågningar om skattefrihet vid försäljning till personer anställda vid EG:s instutitioner och organ eller vid internationella organisationer med säte i annat EG-land.

Om en sådan person har med sig ett speciellt intyg ( 15.10-intyg), utfärdat av behörig myndighet i det land där instutitionen/ organisationen har sitt säte ( hemlandet), är han /hon berättigad att handla momsfritt i Sverige. Skattefrihet skall ges direkt i samband med försäljningen. Regelverket finns närmare beskrivet i Handledning för mervärdesskatt - 1998 s 642 och bilaga 9 (se avsnitt 28.2 samt bilaga 9 i MHL 1999). Intyget som försäljaren får är normalt utfärdat på hemlandets språk. Det finns således inte något krav på att Intyget skall vara på svenska. Intygen ser dock exakt likadana ut i alla medlemsländer. För den som är intresserad att se hur den svenska texten lyder kan rekvirera blanketten hos RSV (RSV 5929).

Anställda vid internationella organisationer, beskickningar, etc. med säte i Sverige, som vill handla momsfritt i andra EG-länder, skall vända sig till Utrikesdepartementet i dessa frågor.