Områden: Fastighetstaxering

Datum: 2008-02-04

Dnr: 131 65317-08/111

Nytt: 2019-01-29

Detta ställningstagande har ersatts av ställningstagandet Överlåtelse av rätt till ersättningskraft (frikraft), dnr 202 38575-19/111.

1 Sammanfattning

Överlåtelse av avtal som innebär rätt att erhålla ersättningskraft innebär att ett nytt avtal om ersättningskraft anses ha kommit till stånd. Uppfyller det nya avtalet de tre krav som enligt prop. 1979/80:40 gäller för avtal om leverans av ersättningskraft ska det med tillämpning av 5 kap. 3 § andra stycket fastighetstaxeringslagen (1979:1152), FTL, beaktas vid fastighetstaxering genom justering för säregna förhållanden. Detta ska ske så länge avtalet gäller.

Har rätten till ersättningskraft överlåtits, utan att rätten i det nya avtalet knutits till en ny mottagande fastighet, ska detta varken medföra tillägg för den nya mottagaren vid fastighetstaxering eller avdrag för kraftverket. Detta gäller endast i de fall där ägaren till det levererande kraftverket godkänt det nya avtalet, trots att rätten till leveransen enligt avtalet inte är knuten till en ny mottagande fastighet. I annat fall gäller ursprungsavtalet.

2 Bakgrund och frågeställning

Ersättningskraft innebär dels en skyldighet för kraftverket att leverera kraft, dels rätt för en mottagande fastighet att erhålla kraft. Vid beräkning av taxeringsvärde för enheter som levererar alternativt erhåller ersättningskraft krävs, för att skyldigheten/rätten ska beaktas vid fastighetstaxering, att skyldigheten följer av ett domstolsavgörande eller av ett avtal som uppfyller vissa särskilda krav.

Fråga har uppkommit om värdet av ersättningskraft ska beaktas vid fastighetstaxering i de fall rätten till kraften överlåts från den fastighet till vilken rätten ursprungligen upplåtits (ursprungsfastigheten) till annan fastighet(den nya mottagande fastigheten).

3 Gällande rätt m.m.

Reglerna avseende taxering av andels- och ersättningskraft regleras i 15 kap. 8 och 9 §§ FTL. Vid uppskattning av kraftverks värde vid fastighetstaxeringen ska avdrag göras för skyldighet att leverera ersättningskraft enligt domstols avgörande eller enligt avtal. I det senare fallet krävs dock enligt förarbeten m.m. att tre krav är uppfyllda (se SOU 1972:32 s. 678 och prop. 1979/80:40 s 143).

De krav som ska vara uppfyllda för att ett avtal om ersättningskraft ska beaktas vid taxeringen är att 

  1. leveransskyldigheten ska vara knuten till en bestämd kraftstation och utgå som vederlag för rätt till i kraftverket tillgodogjord vattenkraft,
  2. rätten till ersättningskraften ska vara knuten till i avtalet angiven fastighet och
  3. kraftleveransen får inte vara begränsad till viss tid.

Utöver vad som anges i nämnda förarbetsuttalande kan även konstateras att ett avtal om skyldighet att leverera ersättningskraft och som innehåller de tre ovan nämnda kraven, enligt förvaltningsrättslig rättspraxis, är ett sådant "servitutsliknande" avtal som anges i 5 kap. 3 § FTL. Den skyldighet och rätt som uppkommer på grund av att sådant avtal ska, enligt nämnda paragraf, beaktas vid fastighetstaxering som säreget förhållande enligt 7 kap. 5 § FTL.

Regler om avtalsservitut finns i 14 kap. jordabalken, JB, och reglerna om ändring m.m. av servitut finns i 7 kap. FBL. Avtal om rätt till ersättningskraft genererar som anförts inte servitut enligt JB eller FBL utan klassificeras vid fastighetstaxering som ett servitutsliknande avtal.

4 Skatteverkets bedömning

Förutsättningar för överlåtelse/avtal

Avtal som reglerar skyldighet att leverera ersättningskraft ska uppfylla de tre krav som anges i prop. 1979/80:40 s 143. och innehålla följande. 

  1. Leveransskyldigheten ska vara knuten till en bestämd  kraftstation och utgå som vederlag för rätt till i kraftverket tillgodogjord vattenkraft,
  2. rätten till ersättningskraften ska vara knuten till i avtalet angiven fastighet och
  3. kraftleveransen får inte vara begränsad till viss tid.

Ett avtal om rätt till ersättningskraft som innehåller dessa krav har enligt rättspraxis jämställts med sådant servitutsliknande avtal som avses i 5 kap. 3 § FTL.

Enligt reglerna i JB och FBL finns det i princip inte något hinder att efter överenskommelse överlåta rätten enligt ett servitut till annan fastighet än ursprungsfastigheten.

I praktiken bör ett sådant avtal innehålla följande uppgifter för att svara mot de ovan nämnda kraven.

  • Leveransens omfattning i kWh,
  • levererande kraftverk,
  • fullständig fastighetsbeteckning för ursprungsfastigheten,
  • fullständig fastighetsbeteckning för den fastighet till vilken rätten till ersättningskraft överlåtits och i framtiden ska vara knuten,
  • fullständiga personuppgifter på samtliga nuvarande ägare av ursprungsfastigheten och den nya mottagande fastigheten och
  • en överenskommelse mellan ägaren av kraftverket, ursprungsfastigheten och den nya mottagande fastigheten om att rätten till kraft ska överlåtas och flyttas från ursprungsfastigheten till den nya mottagande fastigheten.

Nedan redovisas tre olika situationer som kan uppkomma när olika förutsättningar avseende avtalssituationen gäller.

Överlåtelse som uppfyller kraven

Uppfyller avtalet kraven ska den nya mottagande fastigheten till vilken kraften överflyttats taxeras för kraften och kraftverksägaren även fortsättningsvis medges avdrag för leveransen. Rätten till ersättningskraft beaktas för levererande kraftverk och mottagande fastighet genom justering för säregna förhållanden (se Skatteverkets allmänna råd om grunderna för taxeringen och värdesättningen vid 2007-2012 års fastighetstaxeringar av elproduktionsenheter, SKV A 2006:11). Detta gäller från den dag avtalet träffats mellan samtliga parter till den dag då avtalet upphävs eller upphör av annan anledning.

SKV A 2006:11

En överlåtelse enligt ovan innebär i princip att ett nytt avtal mellan tre parter har upprättats. Detta kan i praktiken utformas genom olika handlingar, t.ex. ett separat avtal mellan ägarna av ursprungsfastigheten och den nya mottagande fastigheten och ett separat godkännande av ägaren till kraftverket. Det nya avtalsförhållandet ska anses gälla först efter godkännandet av samtliga parter.

Överlåtelse som inte knutits till ny mottagande fastighet

Har rätten till ersättningskraft överlåtits till annan fastighet utan att rätten till ersättningskraften knutits till den nya mottagande fastigheten, ska leverensskyldigheten enligt överlåtelseavtalet inte föranleda avdrag vid fastighetstaxeringen av kraftverket och rätten till kraften inte medföra tillägg för någon fastighet. Detta gäller endast i de fall där ägaren till det levererande kraftverket godkänt det nya avtalet, trots att leveransen i avtalet inte är knuten till en ny mottagande fastighet. I annat fall gäller ursprungsavtalet. 

Avtal som ej godkänts av kraftverket

Om ägare till en ursprungsfastighet överlåter rätten till kraft men inte får överlåtelsen godkänd av det levererande kraftverkets ägare, kan någon ny upplåtelse eller överlåtelse av ursprungsupplåtelsen inte anses ha skett. Ursprungsöverlåtelsen ska då i oförändrat skick läggas till grund för taxering av ursprungsfastigheten och det levererande kraftverket.

Styrsignalen ska tillämpas vid fastighetstaxering. Genom styrsignalen upphör det som sägs i första stycket sista meningen av punkt 1, Skrivelsen "Värdering av rätt till fri kraft", dnr 131 515462-07/111, att gälla.