Områden: Inkomstskatt (Kapital)

Dnr: 2186-96/6100

SRN:s förhandsbesked den 24 maj 1996

Nedsättning av årsavgift till bostadsrättsförening på grund av att högre insats betalas. Fråga om eventuella inkomstskatteeffekter.

Inkomsttaxering 1997-1999.

Bostadsrättsföreningen X avsåg att upplåta bostadsrätter i en fastighet belägen i Y kommun. De blivande bostadsrättshavarna skulle därvid erbjudas en viss nedsättning av årsavgifterna mot att de betalade ett engångsbelopp i form av förhöjd insats /alternativt upplåtelseavgift/ på 200 000 kr, som av föreningen skulle användas för återbetalning av lån.

Vid förvärv av en bostadsrätt i Bostadsrättsföreningen X avsåg K att utöver den ordinarie insatsen, 150 000 kr, också betala en upplåtelseavgift på 200 000 kr. Enligt upplåtelseavtalet med föreningen skulle K:s årsavgift då reduceras med sju procent av 200 000 kr, dvs. med 14 000 kr. K frågade om denna reducering av årsavgiften kunde medföra att skattepliktig inkomst uppkom för honom (fråga 1) och om upplåtelseavgiften skulle ingå i den skattemässiga anskaffningskostnaden för bostadsrätten (fråga 2).

SRN förklarade att nedsättningen av årsavgiften inte föranledde några inkomstskatteeffekter för K (fråga 1) och att upplåtelseavgiften fick räknas in i omkostnadsbeloppet för bostadsrätten. SRN motiverade sitt ställningstagande enligt följande:

"Nämnden, som utgår från att de planerade åtgärderna genomförs på ett sätt som är förenligt med bostadsrättslagen (1991:614), gör följande bedömning. Storleken av årsavgifterna i en bostadsrättsförening är beroende av bl.a. i vilken utsträckning föreningens verksamhet finansieras med lån resp. med kapital som tillskjutits av medlemmarna. För medlemmarnas inkomstbeskattning har dessa variationer inte annan betydelse än som följer av att omkostnadsbeloppet för deras bostadsrätter ökar med tillskotten. Anledning saknas att se saken på annat sätt om tillskotten och nivån på årsavgifterna individualiseras på det sätt som förutsätts i ansökningen."

Förhandsbeskedet kommer inte att överklagas av RSV.