Områden: Mervärdesskatt

Ärende behandlat vid Skatteverkets rättsfallsseminarium den 23 mars 2004.

SRN:s förhandsbesked 9 februari 2004

Undantaget för omsättning av vara till annat EG-land i 3 kap. 30 a § ML har ansetts tillämpligt på omsättning av kartong som det utförs tryckning på innan de slutligen transporteras ut ur landet.

Mervärdesskatt

Ett bolag har ansökt om förhandsbesked som avser tillämpligheten av undantaget för leveranser av varor till annat EG-land. Bolaget omsätter kartonger som bearbetas genom tryckning innan de slutligen transporteras till kunden. I ansökan har bolaget uppgivit ett antal förutsättningar som framgår nedan i SRN:s motivering.

FÖRHANDSBESKED

Under de för frågan angivna förutsättningarna är omsättningen undantagen från skatteplikt enligt 3 kap. 30 a § första stycket 1 mervärdesskattelagen (1994:200), ML.

MOTIVERING

Från skatteplikt undantas enligt 3 kap. 30 a § första stycket 1 ML omsättning av varor som transporteras av säljaren eller köparen eller för någonderas räkning från Sverige till ett annat EG-land, om köparen är registrerad i ett annat EG-land som skattskyldig till mervärdesskatt för omsättning av varor eller tjänster eller för förvärv av varor.

Det aktuella undantaget har utformats efter förebild av motsvarande bestämmelser om undantag från skatteplikt för leverans av varor i sjätte mervärdesskattedirektivet (77/388/EEG), närmare bestämt artikel 28c A a som infördes genom direktiv 91/680/EEG. Enligt fjärde övervägandet till detta direktiv bör under aktuell övergångsperiod transaktioner inom gemenskapen, utförda av skattskyldiga personer som inte är skattebefriade, beskattas i destinationsmedlemsstaterna. Innebörden av direktivets bestämmelser är bl.a. att varorna rent faktiskt (fysiskt) av säljaren eller av köparen eller för deras räkning skall transporteras från ett medlemsland till ett annat. Huvudregeln är att ett förvärv anses ske i det land dit godset ankommit när transporten till köparen slutförts (prop. 1994/95:57 s. 78 f.).

Omständigheterna i ärendet är följande. Bolaget säljer kartong till ett företag i Storbritannien, som där är registrerat för mervärdesskatt. Kartongen levereras dock inte direkt till företaget i Storbritannien utan till ett svenskt tryckeri som på uppdrag av den brittiske kunden utför vissa tryckeriarbeten på kartongen. Så fort dessa arbeten är klara transporteras kartongen genom tryckeriets försorg till den brittiske kunden. Denne kommer att redovisa förvärvet i sin mervärdesskatteredovisning och kommer även att lämna intyg till bolaget som uppfyller gängse dokumentationskrav och som utvisar att kartongen efter bearbetningen transporterats från det svenska tryckeriet till den brittiske kunden. Den brittiske kunden har inte något lager av kartong eller bearbetad kartong i Sverige och någon försäljning av bearbetad kartong kommer inte att ske i Sverige.

Fråga i ärendet är om bolagets försäljning av kartong till den brittiske kunden är en omsättning som är undantagen från skatteplikt enligt bestämmelsen i 3 kap. 30 a § första stycket 1 ML.

Nämnden gör följande bedömning.

Det aktuella förfarandet innefattar såväl omsättning av en vara i form av kartong mellan bolaget och den brittiske kunden som tillhandahållande av en tjänst mellan det svenska tryckeriet och kunden. Syftet med den aktuella undantagsbestämmelsen är, som framgått ovan, att varutransaktioner inom gemenskapen skall beskattas i destinationsmedlemsstaten. För att så skall ske krävs, såvitt nu är i fråga, att varan av säljaren, köparen eller för någonderas räkning transporteras till ett annat EG-land men det saknar betydelse vem som står för transporten.

Det är från början parternas avsikt att kartongen skall transporteras till den brittiske kunden och så kommer också att ske så snart tryckeriarbetena är utförda. Den brittiske kunden kommer också att tillställa bolaget gängse dokumentation att så har skett. Ordalydelsen av bestämmelsen i 3 kap. 30 a § första stycket 1 ML kan inte anses utgöra något hinder mot att bolagets omsättning undantas från skatteplikt och en sådan tillämpning överensstämmer också med bestämmelsens syfte. På grund härav och under förutsättning att de av bolaget närmare angivna villkoren för transaktionen är uppfyllda saknas det enligt nämndens mening skäl att inte undanta omsättningen från beskattning. En sådan bedömning får också anses vara i överensstämmelse med sjätte mervärdesskattedirektivet.”

Kommentar:Förhandsbeskedet har inte överklagats av Skatteverket.