Områden: Punktskatter och trafikskatter (Energiskatt, koldioxidskatt, svavelskatt)

Datum: 2024-05-10

Dnr: 8-2904995

1 Sammanfattning

En godkänd lagerhållare har sålt gas till en köpare som inte är godkänd lagerhållare. Den gas som för lagerhållarens räkning har matats ut till köparen från ett naturgasnät i ett annat land, har i handelssystemet för naturgassystemet avräknats mot en motsvarande mängd gas som matats in på det svenska naturgasnätet av lagerhållaren eller för lagerhållarens räkning. I handelssystemet anses därmed lagerhållaren ha levererat ut den inmatade gasen från naturgasnätet i det andra landet, trots att ingen gas överförts fysiskt från det svenska naturgasnätet till det anslutande naturgasnätet.

Skatteverket anser att vid tillämpningen av bestämmelsen i 6 kap. 6 § 1 lagen (1994:1776) om skatt på energi (LSE) om att skattskyldighet inträder när lagerhållaren levererar bränsle till en köpare som inte är godkänd lagerhållare, ska det under de aktuella förhållandena göras en skattemässig bedömning med utgångspunkt i handelssystemets funktion. Enligt Skatteverkets uppfattning ska lagerhållaren därvid anses ha levererat gasen via det svenska naturgasnätet till köparen i det andra landet, trots att ingen gas överförts fysiskt från det svenska naturgasnätet till det anslutande naturgasnätet. Skattskyldigheten inträdde därmed för lagerhållaren enligt 6 kap. 6 § 1 LSE när gasen för lagerhållarens räkning matades ut till köparen i det andra landet.

2 Frågeställning

2.1 Bakgrund

Det svenska naturgasnätet1 och naturgasnät i flera andra länder är sammankopplade med varandra till ett system av naturgasnät (naturgassystemet). Flödesriktningen mellan det svenska naturgasnätet och det anslutande naturgasnätet, innebär att ingen gas överförs fysiskt från det svenska naturgasnätet till det anslutande naturgasnätet. Systemet för handel med och transport av gas inom naturgassystemet (handelssystemet) gör det dock möjligt för en godkänd lagerhållare att sälja gas som matats in på det svenska naturgasnätet och fullgöra leveransen till köparen genom utmatning av en motsvarande mängd gas från ett annat naturgasnät inom naturgassystemet.

En godkänd lagerhållare har sålt gas till en köpare som inte är godkänd lagerhållare. Den gas som för lagerhållarens räkning har matats ut till köparen från ett naturgasnät i ett annat land, har i handelssystemet avräknats mot en motsvarande mängd gas som matats in på det svenska naturgasnätet av lagerhållaren eller för lagerhållarens räkning. I handelssystemet anses därmed lagerhållaren ha levererat ut den inmatade gasen från naturgasnätet i det andra landet.

2.2 Fråga

Frågan är om lagerhållaren trots att flödesriktningen mellan det svenska naturgasnätet och det anslutande naturgasnätet innebär att någon gas inte fysiskt lämnat Sverige via det svenska naturgasnätet, ska anses ha levererat gasen till köparen och skattskyldigheten därmed har inträtt för lagerhållaren enligt 6 kap. 6 § 1 LSE.

3 Gällande rätt m.m.

Skattskyldigheten för lagerhållare inträder bland annat när lagerhållaren levererar bränsle till en köpare som inte är godkänd lagerhållare (6 kap. 6 § 1 LSE).

4 Bedömning

Flödesriktningen mellan det svenska naturgasnätet och det anslutande naturgasnätet innebär att någon gas inte fysiskt lämnat Sverige via det svenska naturgasnätet. I handelssystemet har dock den gas som för lagerhållarens räkning matats ut till köparen från naturgasnätet i det andra landet, avräknats mot en motsvarande mängd gas som matats in på det svenska naturgasnätet av lagerhållaren eller för lagerhållarens räkning. Den inmatade gasmängden kan i handelssystemet bara avräknas en gång och kan därmed inte avräknas mot gas som matats ut någon annanstans.

Skatteverket anser att vid tillämpningen av bestämmelsen i 6 kap. 6 § 1 LSE om att skattskyldighet inträder när lagerhållaren levererar bränsle till en köpare som inte är godkänd lagerhållare, ska det under de aktuella förhållandena göras en skattemässig bedömning med utgångspunkt i handelssystemets funktion. Enligt Skatteverkets uppfattning ska lagerhållaren därvid anses ha levererat gasen via det svenska naturgasnätet till köparen i det andra landet, trots att ingen gas överförts fysiskt från det svenska naturgasnätet till det anslutande naturgasnätet. Skattskyldigheten inträdde därmed för lagerhållaren enligt 6 kap. 6 § 1 LSE när gasen för lagerhållarens räkning matades ut till köparen i det andra landet.

________________

Fotnot

1 Med det svenska naturgasnätet avses i detta dokument det västsvenska naturgasnätet (inklusive distributionsnät) som är sammankopplat med det danska naturgasnätet.