Områden: Mervärdesskatt (Fakturering)

Datum: 2024-06-24

Dnr: 8-2945975

Ställningstagandet ”Frågor och svar på grund av nya faktureringsregler m.m. när det gäller mervärdesskatt”, daterat den 28 januari 2004, dnr 151294-04/113, ska inte längre tillämpas.

Skatteverket har tagit ställning i sex olika frågor om de faktureringsregler som trädde ikraft den 1 januari 2004. Skatteverket har bl.a. mot bakgrund av de ändringar som trädde i kraft den 1 januari 2011 sett över de bedömningar som gjorts i ställningstagandet. De bedömningar som gjorts i frågorna 2, 3, 5 och 6 har efter viss omarbetning ersatts av nya ställningstaganden.

Av de återstående bedömningarna avser fråga 1 tidpunkten för ikraftträdandet. Den bedömningen är inte längre aktuell. Bedömningarna i fråga 4 om beskattningsunderlaget per skattesats och i bilagan med uppräkningar av transaktioner som är undantagna från skatteplikt för vilka det inte finns faktureringsskyldighet är sådan information som i sin helhet kan framgå direkt av Rättslig vägledning. Detsamma gäller bedömningen i bilagan med uppräkning av i vilka fall fakturan ska innehålla en särskild hänvisning för transaktioner som är undantagna från skatteplikt. Det finns därför inte längre skäl att ha kvar ställningstagandet.