OBS: Detta är utgåva 2016.7. Visa senaste utgåvan.

I OSL finns det sekretessbestämmelser som är gemensamma för alla myndigheter och verksamhetsområden. Bestämmelserna skyddar uppgifter om enskilds personliga förhållanden oavsett i vilket sammanhang uppgifterna förekommer.

Vilka uppgifter skyddas?

Bestämmelserna finns i 21 kap. OSL. Uppgifterna som skyddas har gemensamt att de är integritetskänsliga uppgifter.

Hälsa och sexualliv

I kapitlets första bestämmelse skyddas uppgifter om t.ex. sjukdomar, missbruk, sexuell läggning, könsbyte, sexualbrott och liknande (21 kap. 1 § OSL). Bestämmelsen ska ge den enskilde ett minimiskydd för känsliga uppgifter om hälsa och sexualliv. Hos Skatteverket kan bestämmelsen bli aktuell i t.ex. ärenden i folkbokföringsverksamheten och i ärenden om avsked i den personaladministrativa verksamheten. Bestämmelsen har ett kvalificerat rakt skaderekvisit.

Förföljda personer och liknande

I kapitlets tredje bestämmelse skyddas kontaktuppgifter till enskilda, såsom bostadsadress, telefonnummer, e-postadress och liknande (21 kap. 3 § OSL). Bestämmelsen har ett kvalificerat rakt skaderekvisit. Sekretessen för uppgift om förföljda personer kan bli aktuell i Skatteverkets folkbokföringsverksamhet.

Utlänningar

I kapitlets femte bestämmelse skyddas uppgifter som rör utlänningar (21 kap. 5 § OSL). Bestämmelsen har ett rakt skaderekvisit. Sekretess för uppgift om utlänning i vissa fall kan bli aktuell i Skatteverkets folkbokföringsverksamhet.

Behandling i strid med personuppgiftslagen

I kapitlets sjunde bestämmelse skyddas personuppgifter om det kan antas att dessa efter ett utlämnande skulle behandlas i strid med personuppgiftslagen (21 kap. 7 § OSL). Bestämmelsen har ett rakt skaderekvisit. Sekretess för personuppgifter som behandlas i strid med PuL kan innebära att Skatteverket avslår en begäran om att få ta del av en allmän handling.

Inskränkt meddelarfrihet

Den tystnadsplikt som föjer av 1, 3 och 5 §§ i 21 kap. OSL inskränker rätten till meddelarfrihet (21 kap. 8 § OSL).

Referenser på sidan

Lagar & förordningar