OBS: Detta är utgåva 2017.3. Visa senaste utgåvan.

En begränsat skattskyldig person kan få uppskov med kapitalvinsten vid försäljning av sin bostad om både ursprungs- och ersättningsbostaden finns inom EES. Uppskovsbeloppet är skattepliktigt.

Uppskov

En begränsat skattskyldig person kan få uppskov med kapitalvinsten vid försäljning av sin permanentbostad om kapitalvinsten på privatbostadsfastigheten eller privatbostadsrätten ska beskattas i Sverige. För övrigt gäller samma förutsättningar för uppskov som för en obegränsat skattskyldig person.

Skattepliktig schablonintäkt

Den som har fått uppskov med kapitalvinst vid bostadsbyte ska ta upp en schablonintäkt till beskattning som inkomst av kapital. Även en begränsat skattskyldig person är skattskyldig för schablonintäkten (3 kap. 18 § första stycket 11 IL). Schablonintäkten är 1,67 % av uppskovsbeloppet vid beskattningsårets ingång och beräknas på samma sätt som för en obegränsat skattskyldig.

Den som är ägare av en ersättningsbostad med ett uppskovsbelopp ska lämna särskild uppgift om innehavet om ersättningsbostaden är belägen utomlands och ägaren inte är skyldig att lämna inkomstdeklaration. (33 kap. 7 § SFL).

Återföring

Uppskovsbelopp ska återföras till beskattning när ersättningsbostaden avyttras (47 kap. 11 § IL). Med avyttring menas försäljning, byte och liknande överlåtelser men även när bostaden övergår till någon annan genom arv, testamente, gåva eller bodelning.

Försäljning, byte och liknande

När den skattskyldige avyttrar sin ersättningsbostad ska uppskovsbeloppet återföras till beskattning. Om ägaren är begränsat skattskyldig i Sverige och ersättningsbostaden är belägen utomlands anser Skatteverket att ägaren är skattskyldig i inkomstslaget kapital för uppskovsbeloppet när han eller hon avyttrar ersättningsbostaden (3 kap. 18 § första stycket 11 IL, 47 kap. 11 § och 11a § IL).

Exempel: återföring när en ersättningsbostad i utlandet avyttras med vinst

Caroline sålde en bostadsrätt i Sverige under år 1 för 2 300 000 kr och med en vinst på 500 000 kr. Hon köpte och bosatte sig samma år på en fastighet i Frankrike, som omräknat i svensk valuta kostade 2 000 000 kr. Bostaden uppfyllde de krav som anges i de svenska uppskovsbestämmelserna och utgjorde därmed en ersättningsbostad.

Uppskov medgavs med 200 000 kr av vinsten (500 000 kr - (2 300 000 kr - 2 000 000 kr)). Mellanskillnaden på 300 000 kr (500 000 kr – 200 000 kr) tog Caroline upp till beskattning under inkomst av kapital i deklarationen år 2.

När Caroline säljer den franska fastigheten ska uppskovsbeloppet på 200 000 kr återföras till beskattning i Sverige. Om hon förvärvar en ny ersättningsbostad kan hon få ett nytt uppskov om kraven är uppfyllda.

Om en begränsat skattskyldig avyttrar en utomlands belägen ersättningsbostad med en kapitalförlust och ska återföra ett uppskovsbelopp, ska uppskovsbeloppet reduceras med kapitalförlusten innan uppskovsbeloppet tas upp till beskattning (47 kap. 11 a § IL).

Bodelning

Om en ersättningsostad övergår till någon genom bodelning vid upphörande av samboförhållande, äktenskapsskillnad eller makens eller sambons död anses inte att en avyttring skett (47 kap. 11 § tredje stycket IL). Uppskovsbeloppet överförs i stället till den som erhållit bostaden genom bodelning (44 kap. 21 § första stycket IL).

Arv

Om en ersättningsbostad övergår till genom arv eller testamente från den avlidne till en make eller en sambo eller ett hemmavarande barn under 18 år anses inte att en avyttring skett (47 kap. 11 § tredje stycket IL). Uppskovsbeloppet överförs i stället till den som ärvt ersättningsbostaden (44 kap. 21 § första stycket IL).

Om en ersättningsbostad övergår genom arv eller testamente till någon annan än den avlidnas make eller sambo eller hemmavarande barn under 18 år anser Skatteverket att övergången utlöser en skyldighet att återföra uppskovsbeloppet till beskattning eftersom övergången ses som avyttring. Den avlidne ska beskattas för uppskovsbeloppet.

Frivillig återföring

Den som har ett uppskovsbelopp får även frivilligt återföra uppskovsbeloppet, helt eller delvis, utan samband med att han eller hon avyttrar ersättningsbostaden. Återfört belopp får då inte vara lägre än 20 000 kr per år (47 kap. 9 a § IL).

Referenser på sidan

Lagar & förordningar

Ställningstaganden

  • Beskattning av uppskovsbelopp när ersättningsbostaden i utlandet säljs eller är föremål för bodelning eller arv – intern svensk rätt och skatteavtal [1] [2]

Referenser inom begränsat skattskyldigas inkomster