På Rättslig Vägledning använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Jag förstår

OBS: Nedan visas versionen från 12 sep 2017. För att se den senaste informationen, klicka här.

Meny

OBS: Nedan visas versionen från 12 sep 2017. För att se den senaste informationen, klicka här.

Beslut om vägavgift fattas av Transportstyrelsen för Skatteverkets räkning. Vägtrafikskattelagens regler gäller i tillämpliga delar.

Vem fattar beslut?

Skatteverket är beskattningsmyndighet i fråga om vägavgift (3 § LVA). Skatteverket är också central förvaltningsmyndighet i fråga om vägavgift (4 § LVA).

Transportstyrelsen fattar beslut om vägavgift för Skatteverkets räkning i fråga om fordon som är upptaget i det svenska vägtrafikregistret (4 § första stycket FVA).

Om uppgifter som behövs för att bestämma vägavgiften saknas i vägtrafikregistret får Skatteverket föreskriva att vägavgift ska tas ut enligt grunder som Skatteverket bestämmer (4 § andra stycket FVA).

Vägtrafikskattelagen gäller i tillämpliga delar

Bestämmelserna i 4 kap. och 5 kap. 7 § VSL gäller i tillämpliga delar i fråga om vägavgift. Uttrycken Skatteverket, avgiftsskyldig, avgiftsperiod, avgiftsskyldighet och avgiftsbelopp i LVA motsvarar då uttrycken beskattningsmyndighet, skattskyldig, skatteperiod, skattskyldighet och skattebelopp i VSL (12 § första stycket LVA).

Läs mer om beslut enligt VSL på sidan Beslut om vägtrafikskatt.

Referenser på sidan

Lagar & förordningar

  • Förordning (1997:1140) om vägavgift för vissa tunga fordon [1] [2]
  • Lag (1997:1137) om vägavgift för vissa tunga fordon [1] [2] [3]
  • Vägtrafikskattelag (2006:227) [1] [2]

Referenser inom förvaltningsrätt & förfarande

Till toppen