På Rättslig Vägledning använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Jag förstår

OBS: Nedan visas versionen från 12 sep 2017. För att se den senaste informationen, klicka här.

Meny

OBS: Nedan visas versionen från 12 sep 2017. För att se den senaste informationen, klicka här.

En försäkringsgivare eller ett pensionssparinstitut ska lämna en kontrolluppgift om en betalning till ett privat pensionssparande. Någon kontrolluppgift ska inte lämnas om en premiebetalning till en tjänstepensionsförsäkring.

För vilket pensionssparande ska en kontrolluppgift lämnas?

En kontrolluppgift ska lämnas för en betalning till ett privat pensionssparande som ger rätt till ett pensionssparavdrag (22 kap. 8 § SFL). Ett pensionssparavdrag kan göras för

Vem ska lämna en kontrolluppgift?

En kontrolluppgift om pensionssparande ska lämnas av försäkringsgivaren eller pensionssparinstitutet (22 kap. 8 § SFL).

För vem ska en kontrolluppgift lämnas?

En kontrolluppgift ska lämnas för fysiska personer och dödsbon (22 kap. 8 § SFL).

En kontrolluppgift ska inte lämnas för den som är begränsat skattskyldig i Sverige (jfr. 23 kap. 2 § SFL).

Vilka uppgifter ska en kontrolluppgift innehålla?

Av kontrolluppgiften ska framgå

En kontrolluppgift ska lämnas på fastställt formulär (38 kap. 1 § 1 SFL). En kontrolluppgift om ett pensionssparande ska lämnas på KU50 (blankett 2338 i svensk eller engelsk version).

När ska en kontrolluppgift lämnas?

En kontrolluppgift ska ha kommit in till Skatteverket senast den 31 januari kalenderåret efter det kalenderår som betalningen till pensionsparandet gjordes (24 kap. 1 § SFL).

Försäkringsgivaren eller pensionssparinstitutet ska också informera pensionsspararen om de uppgifter som lämnats i kontrolluppgiften senast den 31 januari kalenderåret efter det kalenderår som kontrolluppgiften gäller (34 kap. 3 § SFL).

Kompletterande information

  • Om försäkringsgivaren inte uppfyller sin skyldighet att lämna en kontrolluppgift om en pensionsförsäkring ska försäkringen som huvudregel avskattas. Ett undantag från avskattning kan dock göras ett enstaka år om försäkringstagaren själv lämnar uppgifterna (58 kap. 19 b § IL).

Referenser på sidan

Lagar & förordningar

Referenser inom förvaltningsrätt & förfarande

Till toppen