OBS: Detta är utgåva 2018.11. Sidan är avslutad 2018.

Skattebrottsdatalagen med tillhörande förordning kompletterar brottsdatalagen med preciseringar, undantag och avvikelser.

Skattebrottsdatalagen kompletterar brottsdatalagen

Skattebrottsdatalagen är en registerförfattning som kompletterar brottsdatalagen med preciseringar, undantag och avvikelser. Om skattebrottsdatalagen innehåller en bestämmelse som avviker från brottsdatalagen, ska alltså skattebrottsdatalagens bestämmelse tillämpas i stället (1 kap. 5 § brottsdatalagen).

Skattebrottsdatalagen ska användas vid samma typ av behandlingar som brottsdatalagen, d.v.s. när en behandling utförs för

  • att förebygga, förhindra eller upptäcka brottslig verksamhet
  • att utreda brott
  • att fullgöra de förpliktelser som följer av internationella åtaganden.

Skattebrottsdataförordningen innehåller kompletterande bestämmelser.

Bestämmelser om juridiska personer

Vissa bestämmelser i skattebrottsdatalagen är även tillämpliga vid behandling av uppgifter om juridiska personer (1 kap. 4 § skattebrottsdatalagen). Det gäller vissa bestämmelser om personuppgiftsansvar, ändamål för behandlingen, tillgången till personuppgifter, gemensamt tillgänglig uppgifter samt bevarande och gallring.

Lagen kommer att ersättas

Skattebrottsdatalagen kommer enligt förslag upphöra och ersättas den 1 januari 2019 av en ny lag. Denna åtgärd är en fortsättning på det lagstiftningsarbete som bl.a. har lett till att brottsdatalagen trädde ikraft den 1 augusti 2018.

Denna sida kommer att uppdateras i samband med att den nya lagen träder i kraft.

Läs mer om den nya lagen som föreslås ersätta skattebrottsdatalagen i regeringens proposition Brottsdatalag – kompletterande lagstiftning (prop. 2017/18:269).

Referenser på sidan

Lagar & förordningar

  • Brottsdatalag (2018:1177) [1]
  • Skattebrottsdataförordning (2017:458) [1]
  • Skattebrottsdatalag (2017:452) [1]

Propositioner

  • Proposition 2017/18:269 Brottsdatalag – kompletterande lagstiftning [1]