OBS: Detta är utgåva 2021.13. Sidan är avslutad 2023.

Evenemangsstöd får inte lämnas till en arrangör eller en underleverantör som har ekonomiska svårigheter, är återbetalningsskyldig för stöd som inte är förenligt med den inre marknaden eller har näringsförbud. Bedömningen ska göras vid två olika tidpunkter.

Bedömning den 31 december 2019

Stöd får inte lämnas till en arrangör eller en underleverantör som per den 31 december 2019 var i ekonomiska svårigheter i den mening som avses i artikel 2.18 i Europeiska kommissionens förordning (EU) nr 651/2014 av den 17 juni 2014 genom vilken vissa kategorier av stöd förklaras förenliga med den inre marknaden enligt artiklarna 107 och 108 i fördraget (9 § första stycket 1 FSPE). Hänvisningen är dynamisk, d.v.s. avser EU-förordningen i den vid varje tidpunkt gällande lydelsen. Läs mer om vilka krav som ställs på sidan Statligt stöd får inte ges till företag i ekonomiska svårigheter.

Bedömningen av om arrangören eller underleverantören var i ekonomiska svårigheter ska alltid göras utifrån förhållandena den 31 december 2019. Hur den ekonomiska situationen har förändrats efter den tidpunkten påverkar inte bedömningen som ska ske per den 31 december 2019.

Bedömning vid prövningen av ansökan

Evenemangsstöd får inte lämnas om arrangören eller underleverantören vid tidpunkten för prövningen av ansökan

Om arrangören eller underleverantören är en juridisk person får den eller de fysiska personer som har ett betydande inflytande i verksamheten i egenskap av t.ex. vd, styrelseledamot, bolagsägare eller aktieägare inte ha näringsförbud (9 § andra stycket FSPE). Sådant inflytande kan grundas på ett ägande, reell eller formell ställning i företaget eller i övrigt på avtalsmässig grund.

Det är uppgifterna/förhållandena vid tidpunkten för prövningen av ansökan som kommer att ligga till grund för beslutet, inte de vid ansökningstillfället. Att bedömningen ska göras vid tidpunkten för prövningen av ansökan kan innebära att det kan ha förflutit tid mellan ansökningstillfället och den tidpunkt när ansökan faktiskt prövas. Om arrangören eller underleverantören t.ex. inte var föremål för återbetalningskrav när ansökan lämnades in men väl vid prövningstillfället kommer ansökan inte att beviljas.

Referenser på sidan

EU-författningar

  • KOMMISSIONENS FÖRORDNING 651/2014 (GBER) genom vilken vissa kategorier av stöd förklaras förenliga med den inre marknaden enligt artiklarna107 och 108 i fördraget [1]

Lagar & förordningar

  • Förordning (2021:816) om statligt stöd för vissa planerade evenemang som inte kunnat genomföras med anledning av begränsningar som beslutats för att förhindra spridning av sjukdomen covid-19 [1] [2] [3] [4]