OBS: Detta är utgåva 2021.15. Sidan är avslutad 2023.

För att ha rätt till evenemangsstöd ska en underleverantör uppfylla vissa förutsättningar vid prövningen av ansökan.

Vilka underleverantörer kan få evenemangsstöd?

För att omfattas av rätt till evenemangsstöd ska en underleverantör anlitas av en arrangör som beviljats evenemangsstöd eller som uppfyller kraven för ett sådant stöd (6 § FSPE). En underleverantör ska även uppfylla kraven i 7 § första stycket FSPE, vilket innebär att underleverantören vid tidpunkten för prövningen av ansökan ska uppfylla ett av följande kriterier:

  • vara godkänd för F-skatt enligt 9 kap. 1 § SFL,
  • vara en sådan stiftelse, förening eller ett sådant registrerat trossamfund som undantas från skattskyldighet enligt 7­ kap. 3 § IL, eller
  • vara en ideell förening vars organisationsnummer fastställts senast vid utgången av 2019 (8 § 1 FSPE).

Anlitade underleverantörer

Underleverantörer som anlitas av en arrangör i syfte att genomföra ett evenemang kan söka evenemangsstöd. Ett krav är att underleverantören ska anlitas av en arrangör som beviljats evenemangsstöd eller som uppfyller kraven för ett sådant stöd. Exempel på underleverantörer kan vara konstnärliga aktörer och ljud- och ljustekniker (6 § FSPE).

Godkänd för F-skatt

För att ha rätt till evenemangsstöd måste den fysiska eller juridiska personer vara godkänd för F-skatt vid prövningstillfället. Det räcker inte med att den fysiska eller juridiska personen i och för sig uppfyller förutsättningarna för att godkännas för F-skatt, sökanden måste vara godkänd för F-skatt. En fysisk eller juridisk person har möjlighet att ansöka och godkännas för F-skatt innan ansökan om stöd prövas. Skatteverket ska godkänna den som bedriver eller har för avsikt att bedriva näringsverksamhet för F-skatt om övriga förutsättningar för godkännande är uppfyllda (9 kap. 1 § SFL).

Stiftelser, ideella föreningar och trossamfund

Sådan stiftelse, förening eller registrerat trossamfund som undantas från skattskyldighet enligt 7 kap. 3 § IL behöver inte vara godkänd för F-skatt för att ha rätt till stöd.

Skatteverket anser att äldre ekonomiska föreningar som med stöd av 23 § lagen (2018:673) om införande av lagen (2018:672) om ekonomiska föreningar fått bestå som registrerade föreningar (s.k. UPA-föreningar) i detta sammanhang bör likställas med allmännyttiga ideella föreningar.

Organisationsnummer för ideella föreningar

En ideell förening som varken har F-skatt eller är undantagen skattskyldighet enligt 7 kap. 3 § IL kan ändå ha rätt till stöd under förutsättning att organisationsnummer har fastställts senast vid utgången av 2019.

Utländska företag

Utgångspunkten är att lagen omfattar alla fysiska och juridiska personer som vid tidpunkten för prövningen av ansökan är godkända för F-skatt (7 § första stycket FSPE). Lagen omfattar alltså även utländska företag (begränsat skattskyldiga fysiska personer enligt 3 kap. 17 § IL samt begränsat skattskyldiga utländska juridiska personer enligt 6 kap. 7 § IL) som vid prövningen av ansökan är godkända för F-skatt.

Referenser på sidan

Lagar & förordningar

  • Förordning (2021:816) om statligt stöd för vissa planerade evenemang som inte kunnat genomföras med anledning av begränsningar som beslutats för att förhindra spridning av sjukdomen covid-19 [1] [2] [3] [4] [5]
  • Inkomstskattelag (1999:1229) [1] [2] [3] [4] [5]
  • Lagen (2018:673) om införande av lagen (2018:672) om ekonomiska föreningar [1]
  • Skatteförfarandelag (2011:1244) [1] [2]